Datum objave: 22. Ožujak 2017

Odabrali vijećnici: Županiji se vraćaju vojarne koje to nisu, a mnoga područja postaju golf igrališta

Odabrali vijećnici: Županiji se vraćaju vojarne koje to nisu, a mnoga područja postaju golf igrališta
Snježana Klarić
Snježana Klarić

Što je za Ministarstvo obrane neperspektivno, to je za Šibensko – kninsku županiju puno potencijala. Nakon što je MORH odlučio da vojarne Panikovac na području Šibenika i Pađane na području Knina nisu od strateškog značaja, iste su izbrisane s popisa prostora perspektivnih za područje obrane, ali i Prostornog plana županije.

 

- Nakon brojnih sastanaka, naših moljenja, Ministarstvo nam je dostavilo očitovanje u kojem je ukinut status perspektivnih vojarni. Temeljem tih odluka možemo tražiti povrati tih prostora – kazao je župan, Goran Pauk.

 

Na tim bi se područjima u budućnosti trebali razvijati brojni projekti inicirani od strane lokalne i regionalne zajednice, a već sad dio su šestih Izmjena i Dopuna Prostornog plana Šibensko – kninske županije koje je Županijski zavod pripremao duže od dvije godine.

 

Utvrđena je mogućnost proširenja prostora za razvoj naselja Zablaće, isključivo u dubini prostora oko Male Soline, te su utvrđene mjere zaštite cijelog šireg prostora Zablaćkog poluotoka prvenstveno Velike Soline. Što se tiče Male Soline, župan Pauk, kazao je:

 

- Provedena je revizija nerealiziranih ugostiteljsko-turističkih zona i reguliran je prostor za izgradnju stambenih i turističkih kapaciteta te golf igrališta oko Male Soline u cilju oživljavanja naselja Zablaće. Izgradnja je planirana isključivo u postojećem građevinskom području uz čuvanje buffer zone zaštićenog prostora prema kanalu sv. Ante - brifirao je Pauk.

 

Novim Prostornim planom predviđa se izgradnja velikog sportskog rekreacijskog sadržaja s golf igralištem i smještajnim kapacitetima na području Općine Tribunj. Gof igralište trebale bi dobiti i Vodice. Prije šest godina bilo je riječi o golf terenima na području županije koja su se spominjala u tadašnjem Prostornom planu, a koji nije naišao na oduševljenje.

 

 

Govoreći o obali, povećan je broj nautičkih sidrišta na preko 770 vezova na području cijele Županije, uključujući Kornate.


- Osnovni ciljevi ovih izmjena i dopuna su gospodarske naravi, a odnose se na planiranje novog velikog sportsko rekreacijskog sadržaja s golf igralištem i smještajnim kapacitetima na području općine Tribunj, novo golf igralište bez smještajnih kapaciteta na području grada Vodica te je povećan broj nautičkih sidrišta na ukupno preko 770 vezova na cijelom području županije – stav je Županije.


Utvrđene su moguće lokacije za obradu i uporabu opasnog otpada kao i lokacije za odlaganje viška iskopa kod građevinskih radova koji predstavlja mineralnu sirovinu. S ciljem zaštite populacije šišmiša izuzeto je jedno takvo odlagalište na području Kijeva, dok je po jedno planirano na području Pirovca, Vodice, Drniša, Ružića i Knina te još dva odlagališta viška iskopa na području Promine.

 

Na inicijativu tvrtke DIV s kninskog područja, Izmjenama i Dopunama Prostornog plana obuhvaćene su gospodarske zone u naseljima te je kninskom DIV-u maksimalna dozvoljena izgrađenost povećana s dosadašnjih 50 posto na 60 posto.

Iz kategorije: Vijesti