Datum objave: 22. Ožujak 2017

Sindikati traže bržu prodaju TLM Aluminija Impolu i Vladu da se uključi u rješavanje problema Prešaonice

Sindikati traže bržu prodaju TLM Aluminija Impolu i Vladu da se uključi u rješavanje problema Prešaonice
Šibenik News
Šibenik News

Sindikat metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat i Savez samostalnih sindikata Hrvatske najavili su konferenciju za medije u kojoj će biti riječi o šibenskom TLM Aluminijumu i TLM – TPP Prešaoni.


O tvrtkama u stečaju govorit će Vedran Dragičević, predsjednik SMH-IS-a, te Vedran Uranija, pravni povjerenik u Teritorijalnom uredu SSSH-a u Zadru.


U međuvremenu podsjetili su na nekoliko važnih činjenica.

 

U TLM Aluminiumu d.d. u stečaju, u kojemu SSSH zastupa 160 radnika, radnicima su priznate kompletne tražbine. S osnovu neisplaćenih plaća priznato im je 13.078.280,00 kn, a s osnova obveza za doprinose i poreze 8.974.296,00 kn, s realnom i objektivnom mogućnošću da se ta potraživanja i realiziraju.

 

Nakon što se pojavio strateški partner slovenski Impol, donijeta je odluka da se promptno započne s nastavkom proizvodnje i rada, na čemu je inzistirao SMH – IS, uz traženje da se na posao primi što više radnika, najmanje 200, a potom sukscesivno i svi preostali radno sposobni radnici. To je i realizirano jer je na posao vraćeno (i radi ) oko 220 radnika.

 


Skupština vjerovnika je donijela odluku o odobravanju i prihvaćanju ugovora o zakupu dugotrajne imovine s Impolom koji traje do prodaje imovine stečajnog dužnika, ali ne dulje od godine i pol dana od održavanja izvještajnog ročišta koje je bilo 9. ožujka 2016. godine, s tim da se imovina prodaje kao tehnološka i prostorna cjelina, po procijenjenoj vrijednosti ovlaštenog sudskog vještaka. Imovina se prodaje već u drugom krugu, cijena i vrijednost imovine je prepolovljena, a stečajni upravitelj namjerava imovinu prodavati i u trećem krugu.

 

Jedini, u ovome trenutku, zainteresirani i mogući kupac i strateški partner je slovenski Impol. O prodaji imovine ovisi isplata priznatih radničkih potraživanja, kao i kontinuirani nastavak proizvodnje i stabilnost te tvrtke, koja je od posebnog značaja za šibensku regiju i RH. O prodaji imovine ovisi i povrat preostalih radnika u proizvodnji i posao.

 

Stoga je potrebno maksimalno ubrzati proces prodaje imovine TLM Aluminiuma, što se zahtjeva od stečajnog upravitelja i drugih nadležnih koji sudjeluju u postupku prodaje-
.

Stečajni postupak u TLM – TPP-u d.o.o. otvoren je 2. rujna 2016. godine. Tvrtka ne proizvodi od prosinca 2015. godine, a račun je 97 dana bio neprekidno u blokadi, uz dug od 13.768.639,56 kn. Na Skupštini vjerovnika, održanoj 24. studenoga 2016. radnicima je, ima ih 139, priznato 28.000.000 kn s osnova plaća i otpremnina, a potom su im nakon velikog angažmana SMH – IS-a i SSSH isplaćene tri plaće i dio otpremnina od Agencije za isplatu radničkih potraživanja.

 

Osim toga, upravo zahvaljujući velikom angažmanu SMH – IS-a i SSSH (SSSH zastupa 40-tak radnika) izbjegnuta je likvidacija tvrtke u zadnji čas, koju je predlagao i zagovarao stečajni upravitelj. Na taj je način tvrtka dobila šansu da se, eventualno, nađe kupac - strateški partner, jer tvrtka ne može samostalno nastaviti proizvodnju.

 

Zadužena je pet i po puta više nego što vrijedi. Još uvijek nije isključena mogućnost da bi slovenski investitor mogao preuzeti i Prešaonicu. Dio radnika je zatražio od stečajnog upravitelja da razmotri mogućnost za podizanje tužbe prema nekolicini tvrtki kojima je stečajni dužnik TLM - TPP posudio višemilijunske novčane iznose prije stečaja, a koji nisu vraćeni. Do ove situacije u Prešaonici, koja praktično nema imovine, jer je gotovo cijela imovina opterećena razlučnim pravom, dovela je dobrim dijelom država, jer nije prijavila potraživanja u stečaju, nego je oprostila dug TLM-u. I sama je privatizacija provedena pod vrlo upitnim okolnostima u svezi čega sada DORH i druge nadležne institucije provode istragu.

 

Stoga valja ponovno od nadležnih institucija RH, posebice Vlade, Ministarstva financija i Ministarstva gospodarstva zatražiti aktivno uključenje u rješavanje ove problematike radi mogućeg očuvanja radnih mjesta u ovoj tvrtki i isplate priznatih radničkih potraživanja.
 

Iz kategorije: Vijesti