Datum objave: 20. Ožujak 2017

Djelatnici šibenskog Muzeja oprostili se od svog velikog dobrotvora, Borisa Baranovića Baila

Djelatnici šibenskog Muzeja oprostili se od svog velikog dobrotvora, Borisa Baranovića Baila
Šibenik News
Šibenik News

Obitelj i prijatelji danas su ispratili na vječni počinak Borisa Baranovića Baila, velikog dobrotvora Krešimirovog grada što su potvrdili i djelatnici Muzeja grada Šibenika, ustanove kojoj je poklonio veliki broj muzealija.


- Kroz svoj 87-godišnji vijek koji je većim dijelom proživio van Šibenika (SAD, Italija) gospodin Baranović-Bailo je uz kazališni rad kojem je bio profesionalno posvećen bio i kolekcionar vrijednih umjetnina dio kojih je zahvaljujući dobrim prijateljskim vezama s tadašnjim ravnateljem šibenskog Muzeja, prof. Slavom Grubišićem, poklonio našoj ustanovi - poručuju iz šibenskog Muzeja.


Riječ je o velikom broju muzealija, među ostalim grafikama Martina Kolunića Rote i Bože Bonifačića iz 16. st., atlas slavnog mletačkog kartografa Coronellija, i brojna druga vrijedna domaća i strana djela koja su zbirku šibenskog Muzeja uzdigla van lokalnih okvira i dala joj puno širi značaj. Vrijednost tih dijela prepoznata od strane znanstvene i stručne zajednice posebno su istaknuta kroz brojne Muzejske tiskovine u vidu monografija i kataloga te njihovim uvrštavanjem u stalni postav Muzeja grada Šibenika.

 

- Boris Baranović Bailo je bez obzira na mjesto boravka u srcu uvijek ostao Šibenčanin, a gradu kojeg je tako volio sad se zauvijek vraća. Mi zahvalni djelatnici Muzeja grada Šibenika i Muzej kao ustanova s tugom i zahvalnošću mu odajemo posljednje zbogom! - iskreni su kulturni djelatnici, sugrađani ovog velikog Šibenčanina kojeg su ispratili na sv. Ani.

Iz kategorije: Vijesti