Datum objave: 20. Ožujak 2017

Pionir FALIŠ festivala Boris Buden javno podržao Festival alternative i ljevice u Šibeniku

Pionir FALIŠ festivala Boris Buden javno podržao Festival alternative i ljevice u Šibeniku
Šibenik News
Šibenik News

Nakon časne sestre Terese Forcades, podršku Festivalu alternative i ljevice FALIŠ Šibenik isto je učinio filozof Boris Buden.


- Ono što se dogodilo sa šibenskim festivalom FALIŠ, dakle njegova likvidacija od strane Ministarstva kulture, posljedica je konačne uspostave ustaškog režima u Hrvatskoj. Kada kažem ustaštvo, onda mislim na bitnu razliku između onoga što je takozvano historijsko ustaštvo – to je ono što se dogodilo između 1941. i 1945. – i nečega što ja zovem strukturalno, suvremeno ustaštvo. Odnos između prvog i drugog nije odnos ponavljanja. Nije riječ o tome da su ljudi ustaše zato što se oblače u ustaške uniforme i uzvikuju 'za dom spremni': ustaštvo se ne sastoji u citiranju historijskog ustaštva. Ustaštvo danas je politička forma u kojoj hrvatski nacionalizam prelazi u fazu nacionalne samodestrukcije. Dolazi do izražaja imanentna nesposobnost hrvatskog nacionalizma, svog tog domoljublja, uključujući i građanski, liberalni, soft nacionalizam, da proizvede društvene, ekonomske i kulturne efekte. Mi živimo među ruinama nečega što se nekada zvalo društvo. Šibenski festival je pokazao tu kvalitetu da socijalno artikulira svoju kulturnu poziciju – da obnavlja to razoreno društvo - kazao je, između ostaloga, filozof Boris Buden u video poruci podrške FALIŠ-u i kampanji prikupljanja sredstava za održavanje petog Festivala alternative i ljevice Šibenik.


Upravo je Boris Buden 2013. godine održao prvo predavanje na tek osnovanom FALIŠ-u, pod naslovom „Govorite li europski?“. Inače, Buden je dugogodišnji antiratni aktivist i publicist, a trenutno je gostujući profesor na Bauhaus-Weimar Universitätu.


Dok raste popis eminentnih osoba koje izražavaju svoju javnu podršku festivalu, traje crowdfunding kampanja 'Nemoj da fališ' čiji je cilj prikupiti dvije trećine sredstava potrebnih za održavanje rujanskog festivala. Dosad je prikupljeno 3.625 dolara, a krajnji cilj je prikupiti 15 tisuća američkih dolara. Do kraja kampanje ostala su još 24 dana, a FALIŠ-evci se mogu pohvaliti podrškom većom nego li im je pružilo Ministarstvo kulture RH koju su odbili.

Video

Iz kategorije: Vijesti