Datum objave: 13. Ožujak 2017

Pokrenuta crowdfunding kampanja za FALIŠ na temu '100 godina Oktobarske revolucije'

Šibenik News
Šibenik News

Ovog ponedjeljka, 13. ožujka, organizatori Festivala alternative i ljevice Fališ predstavili su crowdfunding kampanju za održavanje petog izdanja FALIŠ festivala. Kampanja pod nazivom 'Nemoj da fališ / Don't fail predstavljena je u knjižnici Bogdana Ogrizovića, u Zagrebu, a predstavili su je direktor FALIŠ-a Emir Imamović Pirke i umjetnički direktor Festivala Kruno Lokotar.

 

Kampanjom fališevci se obraćaju publici, prijateljima i donatorima, za novac koji će im omogućiti održavanje 5. FALIŠ-a. Na kampanju su se odlučili nakon što im je iz blagajne Ministarstva kulture kao potpora ponuđen sramotan iznos od 10 tisuća kuna. Cilj kampanje je prikupiti 15.000 američkih dolara. 

 

Priopćenje s konferencije za medije prenosimo u cijelosti.

 

Nemoj da fališ/Don't fail

 

Donirajte FALIŠ, a mi ćemo se i dalje truditi održati Festival kvalitetnim. Cilj kampanje je prikupiti 15.000 američkih dolara ili dvije trećine sredstava neophodnih za održavanje festivala na dosadašnjoj programskoj i produkcijskoj razini.


Moguće je donirati 10 dolara (za što ćete biti nagrađeni priznanjem „Fala“) pa do 1000 dolara (što vam donosi četverodnevni smještaj u Šibeniku za vrijeme FALIŠ-a), ovisno o mogućnostima podržavateljica i podržavatelja.

 

Budite nam podrška i sada, kao što to jeste od 2013. godine. FALIŠ-u, dakle, fale svi oni koji misle da naš festival treba postojati i da je Mala loža još jedno mjesto za još jednu borbu!


Borbu smo započeli 2013. godine, kada je održan prvi Festival alternative i ljevice u Šibeniku. Povećavajući programsku i organizacijsku kvalitetu FALIŠ-a, ni jedne od prethodnih godina nismo, međutim, nailazili na značajniju podršku, prije svih Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Uspijevali smo ipak zahvaljujući prijateljima Festivala i njihovoj spremnosti da za FALIŠ rade ispod svake razumne cijene i beskrajno čekaju naplatu računa za različite usluge.


Da je kvaliteta u današnjoj Hrvatskoj vrijedna prezira, potvrdilo se potkraj prošle godine, kada nam je Ministarstvo kulture značajno smanjilo ionako malena sredstva. FALIŠ je, u najkraćem, procijenjen kao događaj koji za sve svoje godišnje kulturno-umjetničke programe ne zaslužuje više od 10.000 kuna. Taj smo novac odlučili vratiti, pročitavši u odluci Ministarstva namjeru da nam se rad oteža, kvaliteta sroza, a usta zatvore, jer smo, eto, kao ipak nešto dobili. Uvredljiv i jeftin pokušaj da nas se „primiri“ svotom kojom praktički ne možemo ništa, bio nam je okidač.


Ako smo se ikad zapitali trebamo li nastaviti, tada smo bili sigurni da trebamo. „Ne“ Ministarstvu kulture značilo je „da“ još jednoj borbi.


Festival alternative i ljevice Šibenik može se – napravili smo to četiri puta – održati s manje novca nego što je zbilja potrebno, ali se bez novca ne može održati nikako. Da bismo uopće održali peti FALIŠ, prinuđeni smo zatražiti pomoć publike i prijatelja Festivala. Stoga smo pokrenuli crowdfunding kampanju. Ne zato da vidimo ima li potpora nama svoju protuvrijednost u novcu, nego zbog toga što, na našu i vašu žalost, živimo u državi čijoj su političkoj eliti pojmovi poput empatije, socijalne pravde, jednakosti, tolerancije, odgovornosti, ljudskih prava, društva jednakih mogućnosti, antifašizma i slobode strani, a čini se da im se malo i gade. Ili malo više?


FALIŠ je, pokazalo se, falio mnogima, svima koji ne misle kako je svijet u kojem živimo najbolji mogući te da boljega nema, niti kome treba. A takvih, viđali smo to svake večeri proteklih godina, nije malo i nisu samo iz Šibenika, nego i iz ostatka Dalmacije, Hrvatske i regije.


Sada FALIŠ-u fale svi oni koji misle da naš festival treba postojati i da je Mala loža još jedno mjesto za još jednu borbu.

 

Crowdfunding kampanju podržite klikom na povezicu - nemoj da fališ!

 

Iz kategorije: Vijesti