Datum objave: 10. Ožujak 2017

JU NP Krka nastavlja s programima volontiranja i ove sezone nudi dva

Šibenik News
Šibenik News

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ ove godine volonterima nudi dva programa volontiranja: Brodski domaćin i Istraživač mišljenja. Detalji o svakom programu, kao i prijave, mogu se pronaći na internetskoj stranici Parkova Hrvatske http://volonteri.parkovihrvatske.hr/hr/volontiraj/istrazivac-misljenja/ .

 

Program volontiranja pokrenut je 2016. godine i JU „NP Krka“ rado mu se priključila. Dvije mlade hrvatske studentice odradile su jednomjesečno volontiranje u NP „Krka“ obavljajući dužnost brodskog domaćina na izletu Skradinski buk – Visovac – Roški slap, stekavši zavidno radno iskustvo u jednom od zaštićenih područja, obogaćeno komunikacijom s brojnim posjetiteljima Parka.

 

- Veseli nas činjenica da među mladima vlada veliko zanimanje za prirodu, da je svijest o važnosti njezina očuvanja kod mladih visokorazvijena, pa vjerujemo da će se i ove godine brojni volonteri – bilo da se obrazuju za buduće stručnjake za zaštitu prirode, bilo da su samo zaljubljenici u nju – pridružiti tom programu, kako bismo na temelju povratnih informacija od njih mogli unaprijediti komunikaciju, ponuditi još kvalitetnije sadržaje i osigurati još bolju zaštitu prirode Nacionalnog parka ‘Krka’ - istaknuo je mr. sc. Krešimir Šakić, ravnatelj JU „NP Krka“.

 

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike kroz projekt integracije u EU Natura 2000 (NIP) osmislilo je i pokrenulo program volontiranja u jedanaest parkova prirode i osam nacionalnih parkova pod nazivom „Razvoj volonterskih programa u hrvatskim nacionalnim parkovima i parkovima prirode“. Osmišljen je ukupno trideset jedan volonterski program a aktivnosti u koje se volonteri mogu uključiti obuhvaćaju prikupljanje podataka o biološkoj raznolikosti, anketiranje i informiranje posjetitelja, pomoć u održavanju staza i sl.

 

Volonterskim programima omogućuje se sustavno uključivanje zainteresiranih pojedinaca i grupa u aktivnosti koje ustanove provode u zaštićenim područjima. Svi programi usklađeni su s planovima upravljanja parkova i osmišljeni tako da doprinose zaštiti prirode.

 

Popis svih programa s njihovim punim nazivima i opisom poslova nalazi se na internetskoj stranici Parkova Hrvatske https://volonteri.parkovihrvatske.hr/hr/volonterski-programi-u-parkovima-hrvatske/

Iz kategorije: Vijesti