Datum objave: 08. Ožujak 2017

Prva "Šibenska grandeca" je anesteziloginja i humanitarka Danči Mihovilčević

Prva "Šibenska grandeca" je anesteziloginja i humanitarka Danči Mihovilčević
Diana Ferić
Diana Ferić

Prva „Šibenska grandeca“, žena koja svojim u prvom redu volonterskim radom značajno pridonosi lokalnoj zajednici je Danči Mihovilčević, anesteziologinja šibenske Opće bolnice, predsjednica županijske Lige za borbu protiv raka i stručnjakinja za bol koja pomaže oboljelima od teškim bolesti. To joj je priznanje uručeno večeras na svečanosti koja je održana u Muzeju grada Šibenika po prvi put, kao što se prvi put i dodjeljuje ta titula koja je nazvana po pjesmi Dinka Škevina „Šibenska grandeca“ koju je uglazbio Duško Šarac, a pjeva ju Ivana Kovač. Prvoj šibenskoj grandeci to je priznanje uručio upravo Dinko Škevin. Riječ je o replici glave lijepe Jelene sa šibenske katedrale koju je donirao Dalibor Martinović te umjetničkom radu mlade šibenske kiparice Nine Podrug izrađenom u keramici.

Do zadnjeg trenutka, kao na dodjeli Oskara, nije se znalo tko je, među deset nominiranih žena izabran za prvu Grandecu, pa je Danči Mihovilčević iskreno bila iznenađena kada je Dinko Škevin pročitao njezino ime. Nakon nekoliko riječi zahvale, ne krijući uzbuđenje pustila i nekoliko suza radosnica. No, i sve ostale žene koje su nominirane i koje su večeras predstavljene su u neku ruku grandece, a Danči Mihovilčević je grandeca među grandecama, kako je u svom kratkom obraćanju kazao šibensko – kninski župan Goran Pauk, prva međžu jednakima. Najveća vrijednost ovog projekta je što je javnost upoznala te vrijedne, samozatajne žene i sve što su napravile, što do sada nije ni bilo toliko osviješteno.

Podsjećamo nominirane su sestra Fortunata, voditeljica benediktinskog samostana u Šibeniku, Vlasta Mesić, tajnica Udruženja obrtnika Šibenik, Ljilja Stamenković, modna koreografkinja i nastavnica razredne nastave, Majda Ivanda, medicinska sestra i osnivačica i predsjednica Udruge „Izvor ljubavi“, koja pomaže djeci s disleksijom, Sonja Ninić Ševo, predsjednica Udruge „Kamenčići“ koja je značajno pridonijela skrbi o osobama s intelektualnim teškoćama, Blanka Lučić, šefica Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Šibenik, Jagoda Sablić, spisateljica za djecu, ilustratorica i pokretačica niza društveno korisnih projekata u Šibeniku, Danči Mihovilčević, Zdenka Bilušić, jedna od vodećih šibenskih djelatnica u kulturi i Ivanica Belamarić, dugogodišnja ravnateljica šibenske gimnazije.

 

Na svečanosti su bili čelni šibensko – kninski župan Goran Pauk, Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika, pročelnice županijskog i gradskog odjela za društvene djelatnosti Diana Ercegović i Mirjana Žurić, gradski vijećnici Iris Ukić Kotarac i Ivan Rajić, predstavnice ženskih udruga političkih stranaka, gradskih i županijskih institucija, ali i mnogi drugi koji su došli podržati nominirane žene, a atmosferi su pridonijele i članice Šuština koje su na početku otpjevale pjesmu „Šibenčanka“ i takvo sve uvele u lijepu priču o šibenskim ženama. Na kraju je Siniša Burić, direktor šibenskog Zelenila kao donatora, poklonio svakoj nominiranoj ženi ružu. Burić je poznat po tomu da svoje djelatnice svakog Dana žena iznenadi ružnom i slobodnim danom, a i večeras je ponovio da Međunarodni dan žena i žene treba uvažavati i poštivati i da ga ne treba povezivati ni s jednom ideologijom.

Nakon proglašenja „Šibenske grandece“ istoimenu pjesmu su uz vlastiti aranžman odsvirali i otpjevali Matea i Mate Skračić. Nekoliko prigodnih riječi uputili su i predstavnici Grada i Županije. Danijel Mileta je citirao Timothy Leary koji je rekao „Ženama koje žele biti jednake muškarcima nedostaje ambicija“, a župan Pauk je istaknuo važnost prisutnosti žena u svim djelatnostima ističući kako je ponosan na to što ima na 11 pročelničkih mjesta čak devet žena i što Županija ima jednu dožupanicu.

 

U Povjerenstvu za izbor „Šibenske grandece“ bili su Danijel Mileta, Senka Bilać, Željko Krnčević, Živana Podrug, Katarina Rudan, Diana Ferić i Dino Karađole.

 

Projekt izbora „Šibenske grandece“ nastao je po uzoru na „Splitski cvit“ koji splitska Milena Mratinić i bila joj je želja nešto slično napraviti i u Šibeniku. Nositelj projekta je Udruga Volim Šibenik uz potporu Muzeja grada Šibenika, a medijski promotori su Radio Ritam, Šibenski list . Slobodna Dalmacija i portal Šibenik News.

Svečanost dodjele priznanja „Šibenska grandeca“ podržali su Grad Šibenik, Zelenilo, zlatar Simom Čivjak te vlasnik tvrtke Signal i njegovi zaposlenici koji su izradili postolja za priznanja.
 

Iz kategorije: Vijesti