Datum objave: 07. Ožujak 2017

Maksimum za otoke: Grad Šibenik prijavio dva projekta na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja

Maksimum za otoke: Grad Šibenik prijavio dva projekta na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja
Šibenik News
Šibenik News

Grad Šibenik se s dva (to je i maksimum) komunalna projekta prijavio na Javni poziv Program razvoja otoka za 2017. godinu u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Cilj Programa je stvaranje preduvjeta za održiv gospodarski i društveni razvoj povećanjem kvalitete života na otocima kroz poticanje razvoja otočnih specifičnosti.

 

Projektom sanacije nerazvrstane ceste na otoku Žirju obnovila bi se stara i dotrajala cesta na otoku Žirju koja spaja uvalu Muna sa selom, a prolazi pored bivše škole i spaja se na državnu cestu. Mještani je zovu Stari put. Cesta je duga 820 m, prosječne je širine 4,6 m, te je izrađena od betona 70-ih godina prošlog stoljeća. U cijeloj dužini bi se kolnik presvukao novim slojem asfalta preko sadašnjeg betona, s tim da bi se prethodno sanirale neravnine i udarne jame izradom podravnavajućeg sloja asfalta. Procijenjena vrijednost projekta je oko 600 tisuća kuna, a očekivano sufinanciranje 60 posto.

 

 

Projektom sanacije puta i šetnice na otoku Kapriju završila bi se šetnica u dužini 40 m, širine 3,5 m u sjevernoj uvali otoka kojom bi se završila započeta gradnja iste. Šetnica bi omogućila lakši pristup domicilnih stanovnika do svojih terena te uređenje obale koja je nepristupačna zbog svog terena. Planiran je spoj završetka šetnice sa postojećim pješačkim putom/stazom koja spaja sjevernu obalu sa drugom stranom otoka, sve do groblja, u dužini od 192 m, a širine 3 m. Postojeći put je velikog nagiba, posut makadamom i omeđen suhozidom, te bi se betonirao. Procijenjena vrijednost projekta je do 200 tisuća kuna, a očekivano sufinanciranje 65 posto.

 

- Naše naseljene otoke gledamo kao integralni dio grada Šibenika i ni po čemu ih ne izostavljamo, već intenzivno ulažemo u njihovu infrastrukturu. Već desetljećima se razne nacionalne strategije bave ovom problematikom, i, kao što vidite, Grad Šibenik intenzivno djeluje - kazao je mr.sc. Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika.

 

Prije dvije godine Grad Šibenik se prijavio na isti natječaj ministarstva i osvojio 65 posto bespovratnih sredstava za izgradnju dva potpuno nova i opremljena dječja igrališta na otocima Krapnju i Žirju. Rezultati ovogodišnjeg javnog poziva se očekuju kroz travanj.
 

Iz kategorije: Vijesti