Datum objave: 13. Veljača 2017

Petar Baranović: Neka javnost zna zašto i čijom zaslugom ova država funkcionira kao veliki feud velikog Gazde

Petar Baranović: Neka javnost zna zašto i čijom zaslugom ova država funkcionira kao veliki feud velikog Gazde
Šibenik News
Šibenik News

Vijest koja je tijekom vikenda razljutila mnoge svakako je ona vezana za hrvatskoj tajkuna, Ivicu Todorića i njegovo nesmetano, neplaćeno dugogodišnje korištenje otoka Smokvica nedaleko Rogoznice, odnosno Primoštena. Todorić je godinama  nesmetano uživao u čarima malog jadranskog otoka, a da država od toga nije 'ubrala' ni lipe koncesije.

 

Dapače, ogroman dio iznosa otišao je u zastaru o čemu su se raspisali brojni domaći mediji.

 

 

- Otok Smokvica vela kod Rogoznice u vlasništvu je države, a u bivšoj državi koristila ga je vojska. Kad se 90-ih JNA povukla s tog otoka, Ministarstvo obrane nije bilo zainteresirano za njega, pa su ga općinske vlasti 1995. na 30-godišnji zakup dale tvrtku Grafoplast u vlasništvu Ante Lušića, praunuka nekadašnjeg vlasnika otoka, piše Index.hr i donosi u nastavku.

 

- U ugovoru između MORH-a i općine izričito stoji da se ne plaća zakup, ali sve što zakupnik napravi na otoku, sva infrastruktura i zgrade, sve to nakon 30 godina prelazi u vlasništvo RH -  rekao je za HRT direktor Grafoplasta Ante Lušić, koji je nakon potpisivanja ugovora počeo obnavljati zapuštene zgrade, izgradio je šetnicu, a počeli su dolaziti i prvi turisti - oni itekako dubokog džepa.

 

No, 1999. Ministarstvo obrane zatražilo je raskid ugovora, a pričom se neko vrijeme bavilo i Državno odvjetništvo, javlja HRT. Sedam godina kasnije tvrtku Grafoplast u cijelosti je od Ante Lušića kupio Agrokor Ivice Todorića, a s njom i pravo na korištenje otoka Smokvica vela.

 

2007. godine prema odluci suda ugovor o zakupu iz 1995. je poništen, a tek 2011. Agencija za upravljanje državnom imovinom počela je računati koliko je zakupac dužan.

 

- Sve je bilo pripremljeno početkom 2012. za naplatu, bila je spremna odluka za Vladu, ali nikad nije realizirana - pojašnjava Tomislav Boban, državni tajnik u Ministarstvu državne imovine.

 

Zanimljivo je da dug za prve četiri godine otkad je ugovor poništen, a otok je preuzela obitelj Todorić, neće nikad biti naplaćen jer je - otišao u zastaru. Prošle je godine novo Ministarstvo državne imovine ponovno računalo iznos duga i došlo do svote veće od 26 milijuna kuna, javlja HRT.

 

Tomislav Boban iz Ministarstva za državnu imovinu najavio je kako uz naplatu dugova koji nisu otišli u zastaru, planiraju i konačno legalizirati zakup otoka.

 

- Pripremamo tender za najam otoka za budućnost i to planiramo posložiti već ovaj tjedan s obzirom na to da imamo procjenu - rekao je Boban.

 

Da cijela priča bude još luđa, službena namjena otoka Smokvica vela i dalje je vojna, a da bi se otok počeo koristiti u turističke svrhe, potrebno je mijenjati prostorni plan.

 

- Tko je odgovoran za naplatu i tko je propustio pokrenuti postupak prisilne naplate? Hoce li taj odgovarati konačno? Ako su odgovorne spriječavali političari, onda neka se kažu imena i neka javnost zna zašto i čijom zaslugom ova država funkcionira kao veliki feud velikog Gazde... - upitao je Petar Baranović, šibenski gradski vijećnik i član Narodne stranke - Reformisti, kandidat za gradonačelnika Šibenika na lokalnim izborima 2017., komentirajući temu na društvenoj mreži Facebook.

Iz kategorije: Vijesti