Datum objave: 10. Veljača 2017

Zahvaljujući konzervatoru Ivi Glavašu: Konačno poznata funkcija zida otkrivenog prije deset godina na Poljani

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Nakon deset godina, konačno je otkrivena tajna zida s desne strane zgrade Gradske knjižnice 'Juraj Šižgorić' u Šibeniku. Tu fizičku funkciju zida o kojoj se dosad samo nagađalo konačno je otkrio šibenski konzervator, Ivo Glavaš.

 

- Dakle, ne radi se o nikakvom novom otkriću, već je riječ o zidu za koji znamo zadnjih deset godina, a ono što dosad nije bilo poznato je da se radi o prvom zidu s kojim biste se susretali kad biste dolazili u grad –kazao je Glavaš za Šibenik News.


Riječ je o zapravo o tankoom zidu s otvorima za puške, njegova svrha je bila obrambena što sugerira i njegova visina od oko dva metra što je sasvim dovoljno, napominje konzervator, da zaštiti čovjeka.

 

- Ti otvori za puške bili su ključni u otkrivanju funkcije zida jer su mnogi autori dosad mislili da se ispred gradskih zidina nalaze fortifikacijski objekti – naglašava dr.sc. Glavaš, dodajući da se isti takav zid može pronaći i pred tvrđavom sv. Ivana, također u Šibeniku, ali i pred Gripama u Splitu.


Glavaš govori o šansama da se taj zid zajedno s eventualno novim pronalascima sačuva te kaže kako je to veoma teško jer da bi se u cijelosti otkrila, na primjer, gradska vrata potrebno bi bilo raskopati cijeli Trg kralja Držislava.

 

- Jadranska banka naliježe na venecijansku vojarnu. Nije realno da ostavimo raskopano – tvrdi konzervator, uz napomenu da kad se jednog dana doista budu izvodili radovi na tom dijelu starog grada točno će se znati s čim se raspolaže, što se može i treba učiniti.

 

U međuvremenu, na Poljani arheološki radovi nisu doveli do većih otkrića, osim do novih saznanja o postojećim, ranije pronađenim objektima, iako je u sondi pronađen fragment novog zida koji može biti mali dio gradskih vrata, kaže Glavaš.
 

Iz kategorije: Vijesti