Datum objave: 08. Veljača 2017

Za sve je 'krivo' ministarstvo i jedna djevojčica: Narodna knjižnica Knin bogatija za dječje igračke

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Na radost svojih najmlađih korisnika, Narodna knjižnica Knin bogatija je za još jedan sadržaj i to igračke koje su im donirali vrijedni članovi Ekološke udruge Krka Knin iz svoje Eko knjižnice igračaka.


Za sve je 'kriva' najava ministra zaštite okoliša i energetike o otvaranju centara za ponovnu upotrebu koju su kninski eko aktivisti shvatili kao poticaj za novu akciju, doznajemo od Inge Kukolj iz Udruge.


- Još veći poticaj bila je moja djevojčica koja je sama predložila, prilikom posjeta Knjižnici, da doniramo dio. 'Mama, mogli bi im malo mojih od kuće, a malo iz Knjižnice posuditi. Imaju malo, a kad dođemo da se možemo malo i poigrati' – otkrila nam je Inga lijepe riječi svoje kćeri koja kreće majčinim stopama aktivne brige o lokalnoj zajednici čiji je dio.


- Ova naša inicijativa može biti poticaj svima u svakom gradu da višak igračaka odnesu u knjižnice i tako daju svoj doprinos očuvanju okoliša i provedbi smjernica za ponovnu upotrebu – poručuje Kninjanka.

 

- Dijete u svakom trenutku uči i stvara svijest o naučenome. I kad je još sasvim malo, kad mislimo da nije važno kako i čime se igra, ono upija i uči na svojim pokušajima, na svom iskustvu. Važno je pravilno odabrati prostor za igru i igračke, pomoću kojih će dijete u određenoj dobi stjecati pravo iskustvo, kako bi lakše razumjelo svijet oko sebe – dojmovi su djelatnika Narodne knjižnice nakon primljene donacije na kojoj su, u ime najmlađih korisnika, zahvalili aktivistima.

 

Inače, centri za ponovnu upotrebu, nalik onom u Ljubljani, u Sloveniji, jesu mjesta na kojima će se od građana sakupljati proizvodi koji su još uvijek uporabljivi, ali im je potreban popravak, uređenje ili obnova, nakon čega će se moći ponovo koristiti i prodavati.

 

- Mjere vezane za ponovnu uporabu su, uz mjere sprječavanja nastanka otpada, prioritet u redu prvenstva gospodarenja otpadom, te su u skladu s novim ambicioznim paketom o kružnom gospodarstvu kojeg je donijela Europska komisija. Konačni cilj je očuvanje prirodnih resursa, smanjenje količine otpada koji nastaje te smanjenje količine otpada koji se odlaže na odlagališta – najavili su iz resornog ministarstva još prošle godine.

 

Iz kategorije: Vijesti