Datum objave: 06. Veljača 2017

Iris Ukić Kotarac ne miri se s tim što ne dobiva odgovore o HNK Šibenik

Diana Ferić
Diana Ferić

Nezadovoljna time što na svoja pitanja postavljena za govornicom Gradskog vijeća Grada Šibenika o situaciji u Hrvatskom narodnom kazalištu Šibenik nije dobila nikakve odgovore nezavisna vijećnica Iris Ukić Kotarac zatražila je dogovore pozivajući se na Zakon o pravu na pristup informacijama O tomu piše na svom službenom Facebook profilu i upozorava na neke nepravilnosti u izboru kadrova i uopće funkcioniranju HNK Šibenik.

" Kao vijećnica Gradskog vijeća, potaknuta kuloarskim pričama o sumnjivim rabotama u Kazalištu, još 8. lipnja 2016. godine, na 23.sjednici vijeća, pročelnici Upravog odjela za društvene djelatnosti Grada Šibenika Mirijani Žurić i ravnateljici HNK Šibenik Maji Trlaji uputila sam niz pitanja, sve vezano uz poslovanje i rad.
Kako je uobičajena praksa da mi službenici Gradske uprave na daju decidirane odgovore na konkretno postavljena pitanja, to sam odlučila posebno istražiti slučaj Kazalište.

 

ŽALBA POVJERENICI ZA INFORMIRANJE
Dana 18. studenog 2016. godine, ravnateljici HNK Šibenik uputila sam zahtjev za pristup informacijama u kojemu sam tražila odgovor na jasno postavljenih 28 pitanja. Zahtjev sam postavila kao fizička osoba a ne kao vijećnica (jer uvijek postoji mogućnost da te netko ne voli zbog stranačke (ne)pripadnosti), misleći da ću tako brže doći do odgovora. Ravnateljica je zadnji tren iskoristila pravo da produži rok za odgovor na postavljena pitanja (15 plus 15 dana) međutim i nakon isteka zakonskog roka od 30 dana, nakon 2 i po mjeseca još uvijek čekam odgovor. Kako mi zakon dopušta, obratila sam se Povjerenici za informiranje žalbom.

 

REVIZIJA JE (VEĆ) UTVRDILA NEPRAVILNOSTI
Državni ured za reviziju još u ožujku 2015. godine, obavljajući kontrolu poslovanja za raniji period, utvrdio da u radu kazališta postoje brojne nepravilnosti. Ne samo da se nije postupilo po ranije danim nalozima (onima iz 2004. g), već su se u međuvremenu dogodile i druge nepravilnosti koje dovode u sumnju ispravnost rada.
Kako nalozi i upute Revizije obvezuju, zanimalo me jesu li se u ovih oko dvije godine od revizije brojne nepravilnosti otklonile i da li Kazalište u konačnici posluje sukladno zakonu.
Podsjetimo
HNK Šibenik osnovan je odlukom Gradskog vijeća Grada Šibenika još 2010. godine. Iz kojeg razloga Šibensko kazalište, iako u naslovu ima „Hrvatsko“ i „narodno“ nije ubrojeno u Zakon o kazalištima kao nacionalno kazalište, ne znam ali valjalo bi istražiti.
Zanimljivo je to da primjerice na stranicama Kazališta nema dostupnih dokumenata. Primjerice nema Statuta niti odluka što posebno čudi jer je Revizija iz 2015 upravo naložila da se Statut i drugi opći akti usklade s odredbama Zakona o kazalištu, (posebice u dijelu koji se odnosi na izbor i imenovanje ravnatelja kazališta).

 

GDJE JE NESTALA STRUKA
U Odluci o izmjeni i dopuni Odluke o osnivanju kazališta - Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku, ( Sl. glasnik Grada Šibenika broj: 8/11), u čl. 8. st.2. jasno je naznačeno da za ravnatelja može biti imenovana osoba koja ima završen preddiplomski i diplomski studij i koja ima 5 godina radnog staža u struci. To uopće ne bi bilo važno da primjerice u Natječaju za ravnateljicu HNK, objavljenom dana 28. listopada 2014. godine (N/N broj 130/14), uvjet radnog iskustva u struci nije netragom nestao.
Inače izabrana ravnateljica Trlaja, diplomirala je na Zadarskom sveučilištu krajem 2011. godine.
/Podsjetimo Slobodna Dalmacija u članku od dana 16.4.2014. otkrila je da je „Trlajino kazališno iskustvo vrlo je skromno. U teatru se, naime, zaposlila prije nepune tri godine, a na čelo ureda MDF-a došla je prije manje od godinu dana. Međutim, i prije je radila, među ostalim, u nekim udrugama i buticima, pa su u Kazališnom vijeću mirne duše prihvatili i takvo radno iskustvo“/.
U svakom slučaju voljela bih da mi je pročelnica Žurić, moju sumnju da postoje nepravilnosti kod zapošljavanja ravnateljice, otklonila još prije 6 mjeseci, jer se danas sigurno ne bi bavila ovim pitanjem. Uostalom, još ne znam imamo li nacionalno kazalište ili kazališnu kuću…Jedva čekam rasplet radnje….., kaže u svojoj objavi Iris Ukić Kotarac, gradska vijećnica s Nezavinske liste Stipe Petrine.

 

Iz kategorije: Vijesti