Datum objave: 27. Siječanj 2017

Posljednji ispraćaj Mladena Bjažića:Puno Zlarinjana i tek pokoji kulturnjak iz Šibenika

Diana Ferić
Diana Ferić

Cijeli Zlarin ispratio je jučer poslijepodne na posljednji počinak svom znamenitog otočanina književnika i novinara Mladena Bjažića koji je sahranjen na svom rodnom otoku.
U prepunoj zlarinskoj crkvi o njemu su govorili Zlatko Krilić u ime Društva hrvatskih književnika, Zvonko Varošanec u ime HTV -a, lokalni pjesnici Ivan Dobra i Mladen Tabulov Truta te posebno dirljivo zlarinski župnik don Spomenko Bagarić. Na žalost među onima koji su došli odati počast svestranom hrvatskom intelektualcu i iznad svega humanistu Mladenu Bjažiću bilo je vrlo malo predstavnika šibenskog kulturnog života. Nitko u me Grada Šibenika i Županije.

 

Mladen Bjažić sahranjen je, što je raritet, uz epitaf koji je sam sebi napisao prije desetak godina, a koji je objavljen u njegovoj zbirci "Nosi me more" koji govori o tomu kako je kao dječak sanjao da ima anđeoska krila, a da će ih dobiti tek sada, u smrti. Poručio je i kako za njim ne treba žaliti jer da je on svoj život proživio vrlo intenzivno.

 

Malo je poznato je Mladen Bjažić autor kojemu je Gradska knjižnica Jurja Šižgorića u Šibeniku izdala najviše knjiga - čak pet i to tri zbirke pjesama, jednu zbirku kratkih priča i jedan povijesno - fantastični roman ili romansin, kako ga je Bjažić nazvao.
" Mladen je bio i veliki prijatelj naše knjižnice još od vremena Milivoja Zenića. Nije nikad doša sa Zlarina u Šibenik, a da ne bi navrati kod nas na čaj. Znao nas je često zvati i telefonom i zanimati se što se kod nas događa. Mladen je pisao i na čakavskom dijalektu do kojeg je puno držao. Sve su njegove pjesme bile s akcentom što je za izdavača vrlo zahtjevno. To rijetko tko danas radi. Uz njegovu zbirku Nevere i bonace izdali smo i CD s 10 pjesama na čakavici koje čitaju djeca, polaznici njegove radionice koju je po nazivom "Nek zvoni ča" godinama vodio na Zlarinu", prisjeća se Vili Lakić, ravnatelj šibenske knjižnice koji je i prijateljevao s Mladenom Bjažićem.

 

" Bio je krasan čovjek i odličan književnik. Nije bio tašt i svakome je pomagao. Cijenio je sve ljude, sve autore", ističe Lakić.
Iako je već imao 93 godine mozak mu je radio kao mladić, ali ga je izdalo tijelo, posebno pluća te je prije tri dana u šibenskoj bolnici podlegao oboljenjima.
Komemorativni skup za Mladena Bjažića bit će održan danas u Gradskoj vijećnici u Šibeniku,a počet će u 13 sati i 30 minuta.  

Iz kategorije: Vijesti