Datum objave: 11. Siječanj 2017

Još o benzinskoj na rivi: DAŠ prozvao Madlenu Roša Dulibić da ne govori istinu, a ona demantirala

Diana Ferić
Diana Ferić

Društvo arhitekata Šibenika (DAŠ) reagiralo je pred sutrašnju Izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća Šibenika o ostanku benzinske crpke na rivi koje problematizira izjavu na izjavu pročelnice Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Madlene Roša Dulibić o tomu da o toj lokaciji nije bilo prijedloga za javne rasprave o Generalnom urbanističkom planu Grada Šibenika u javnoj raspravi

 

U DAŠ-u podsjećaju da im je krajem ožujka prošle godine dostavljen prijedlog GUP-a prije javne rasprave te da u tom prijedlogu benzinska postaja na obali nije postojala u tekstualnom niti u kartografskom prikazu.
DAŠ je mjesec dana kasnije dostavilo primjedbe Gradu Šibeniku i one se nalaze u Izvješću o javnoj raspravi. Među ostalim one se odnose upravo na benzinsku postaju na obali, priopćili su iz DAŠ-a i u prilogu dostavili dokument koji spominju.

 

Društvo arhitekata Šibenik predložilo je da na lokaciji mula Krke i benzinske postaje treba provesti arhitektonski natječaj zato što se benzinska postaja na rivi izmješta na drugu lokaciju, a taj prostor tako postaje javni prostor. Traži se obaveza provođenja javnog arhitektonskog natječaja kao najkvalitetnijeg načina dobivanja strukovnog rješenja za 'gradski projekt' na lokaciji mulo Krke i INA benzinska stanica.
U Temeljnim odredbama Izmjena i dopuna (cjelovite) Generalnog urbanističkog plana Grada Šibenika pojam 'gradskog projekta' definiran je kao 'složene aktivnosti u uređenju prostora od osobitog interesa za Grad, u kojima se Grad javlja kao sudionik u realizaciji, bilo da je vlasnik zemljišta, bilo da je već uložio ili će tek ulagati u novu gradsku infrastrukturu ili, općenito, u neku novu gradsku kvalitetu'.
Društvo arhitekata Šibenik dalo je primjedbu kojom se traži da se točno definiraju lokacije benzinskih postaja što se odnosi na sve benzinske postaje, stoji u priopćenju DAŠ-a koje potpisuje njihov predsjednik Dario Crnogaća.

 

Nakon što je to priopćenje objavljeno oglasila se i Madlena Roša Dulibić:koja tvrdi da su u njemu iznesene neistinite tvrdnje o postupku javne rasprave u tijeku izrade Cjelovitih izmjena i dopuna GUP-u Grada Šibenika u kontekstu benzinske postaje na rivi.

 

Društvo arhitekata Šibenik svojim priopćenjem neistinito navodi da benzinska postaja nije bila označena u materijalima priloženim na javnoj raspravi o GUP-u.
Iz originalnog Izvješća s javne rasprave o GUP-u vidljivo je da u grafičkim prilozima postoje oznake benzinskih crpki što potkrjepljuje izjave pročelnice Roša Dulibić kako je u javnoj raspravi priložen materijal bez tehničke greške sa svim potrebnim oznakama.

 

Da je u materijalima s javne rasprave označena benzinska postaja na rivi dokazuje i primjedba Društva ( vidljivo iz priloga) kojima traže provedbu arhitektonsko-urbanističkog natječaja za određene lokacije u gradu, pa tako i za lokaciju koju nazivaju: „Mulo Krke“ i INA benzinska stanica“.

 

Društvo arhitekata Šibenik drugom primjedbom traži definiranje lokacija na kojima se benzinske postaje mogu graditi. Po planu i po zakonu termin „graditi“ označava novu gradnju, što arhitekti kao struka znaju, a navedena primjedba ne može se dovesti u svezu s benzinskom postajom na rivi, koja je već izgrađena sa svom potrebnom građevinskom dokumentacijom.
„Društvo arhitekata Šibenik tijekom javne rasprave u tijeku izrade Cjelovitih izmjena i dopuna GUP-a nije uputilo primjedbu o postojećoj benzinskoj postaji, niti o tomu da se postojeća benzinska postaja treba izmicati. Nažalost, Društvo se upušta u falsificiranje originalnih primjedbi koje plasiraju medijima, uz naknadno dopisani tekst crvenom bojom i time manipuliraju javnost.“, pojasnila je Madlena Roša Dulibić, dodajući da je neprimjereno da se jedno strukovno udruženje stavlja u funkciju dnevne politike.

 

 

Iz kategorije: MOK