Utorak, 10 Siječanj 2017 11:08

Završena sanacija Jadranske banke, ceh platile i gradske ustanove i poduzeća

Napisala: 
Završena sanacija Jadranske banke, ceh platile i gradske ustanove i poduzeća

Završena je  sanacija Jadranske banke  i priprema se njezina prodaja, kako je priopćila sanacijska uprava.Međutim  jedan od posljednjih poteza  za pokrivanje gubitaka banke  bio je  i zapljena novca klijentima čiji depoziti nisu zakonom osigurani što je  izazvao u javnosti negativne reakcije pa i ocijene kako je riječ o zakonitom, ali ne i moralnom potezu sanacijske uprave. Novac je uglavnom zaplijenjen od gradskih tvrtki i institucija među kojima su i vrtići i Gradska knjižnica Juraj Šižgorić što je dovelo u pitanje servisiranje njihovih redovnih troškova pa tako i isplata plaća zaposlenicima. Odluku o takvom načinu pokrivanja gubitaka banke donijela je Skupština na izvanrednom zasjedanju.
U skladu s novim pravilima EU, hrvatska Vlada je prije dvije godine donijela Zakon o sanacijikreditnih institucija temelj kojeg je da se trošak sanacije s poreznih obveznika prebaci na vlasnike kreditnih institucija, one koji imaju depozite te na vjerovnike. Vjerovnici čiji su neosigurani depoziti iskorišteni za sanaciju banke zauzvrat su dobili dionice te institucijepa je to napravljeno i u Jadranskoj banci.
Nakon pokrića gubitaka banka nastavlja s redovnim poslovanjem, a svi klijenti u cijelosti raspolažu svojim sredstvima.
 

Objavljeno u Vijesti
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!