Datum objave: 05. Siječanj 2017

Stiže li zaista iznimno hladno vrijeme ili su nas razmazile tople zime zadnjih godina

Stiže li zaista iznimno hladno vrijeme ili su nas razmazile tople zime zadnjih godina
Šibenik News
Šibenik News

Pred nama su dani iznimne zimske hladnoće praćena mjestimičnim snijegom, a na Jadranu i neverama. Meteoalarm izdao je crveno upozorenje za područje Istre i Kvarnera dok za područje srednje Dalmacije DHMZ napominje da će jak, olujni i orkanski vjetar znatno pojačati osjećaj hladnoće.

 

- Posebno se mora naglasiti upozorenje za priobalje, a osobito za Dalmaciju gdje se očekuje PRODULJENO razdoblje iznimne hladnoće s maksimalnim temperaturama ispod 0 °C, pri čemu će jak, olujni i orkanski vjetar znatno pojačati osjećaj hladnoće, ali i doprinijeti smrzavanju mokrih i vodenih površina – upozoravaju iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a.

 

Što se temperature zraka tiče ona će se tijekom noći spuštati i do -15 °C, lokalno i do -20 °C, dok temperature tijekom dana mogu biti tek osjetno ispod -5 °C, praćene jakim sjevernim vjetrom.

 

- Treba naglasiti da će vjetrovito vrijeme potrajati sve do subote, kada se očekuje postupno smirivanje vjetra. Uvjeti za poledicu i smrzavanje predmeta i objekata bit će vrlo izraženi – napominju analitičari i nastavljaju:


- Prolazne oborine očekuju se na prijelazu sa srijede na četvrtak, te ponovno izglednije početkom sljedećeg tjedna. U unutrašnjosti će uglavnom biti u obliku snijega, a malo snijega nošenog jakom burom može pasti i duž obale i otoka. Maksimum intenziteta hladnog vala predviđa se u petak i subotu. Postupno ublažavanje zimskih uvjeta očekuje se tek u prvoj polovini idućeg tjedna.


Sad je samo pitanje čeka li nas doista iznimno hladno razdoblje ili su nas tople zime zadnjih nekoliko godina dobrano razmazile.

 

Dodajmo i da Meteoalarm ne štedi na pripravnosti pa upozorava stanovnike kninskog područja na mjestimice jaku buru s olujnim, moguće i orkanskim udarima! Srednja brzina vjetra 40-65 km/h; najjači udar vjetra 75-130 km/h.

 

- Navečer i prema kraju dana vrlo niske temperature! najniža temperatura zraka<-5°C . Moguće smrzavanje mokrih kolnika - upozorava Meteoalarm obojan u žuto. U crvenom je, pak, priobalje.

 

- Puhat će jaka bura i tramontana, prema kraju dana olujna, mjestimice i orkanska. Najjači udar vjetra iznosit će 65-165 km/h. Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i zaživot opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu - upozorava Meteoalarm.

 

Iz kategorije: Vijesti