Datum objave: 05. Siječanj 2017

Stiže li zaista iznimno hladno vrijeme ili su nas razmazile tople zime zadnjih godina

Šibenik News
Šibenik News

Pred nama su dani iznimne zimske hladnoće praćena mjestimičnim snijegom, a na Jadranu i neverama. Meteoalarm izdao je crveno upozorenje za područje Istre i Kvarnera dok za područje srednje Dalmacije DHMZ napominje da će jak, olujni i orkanski vjetar znatno pojačati osjećaj hladnoće.

 

- Posebno se mora naglasiti upozorenje za priobalje, a osobito za Dalmaciju gdje se očekuje PRODULJENO razdoblje iznimne hladnoće s maksimalnim temperaturama ispod 0 °C, pri čemu će jak, olujni i orkanski vjetar znatno pojačati osjećaj hladnoće, ali i doprinijeti smrzavanju mokrih i vodenih površina – upozoravaju iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a.

 

Što se temperature zraka tiče ona će se tijekom noći spuštati i do -15 °C, lokalno i do -20 °C, dok temperature tijekom dana mogu biti tek osjetno ispod -5 °C, praćene jakim sjevernim vjetrom.

 

- Treba naglasiti da će vjetrovito vrijeme potrajati sve do subote, kada se očekuje postupno smirivanje vjetra. Uvjeti za poledicu i smrzavanje predmeta i objekata bit će vrlo izraženi – napominju analitičari i nastavljaju:


- Prolazne oborine očekuju se na prijelazu sa srijede na četvrtak, te ponovno izglednije početkom sljedećeg tjedna. U unutrašnjosti će uglavnom biti u obliku snijega, a malo snijega nošenog jakom burom može pasti i duž obale i otoka. Maksimum intenziteta hladnog vala predviđa se u petak i subotu. Postupno ublažavanje zimskih uvjeta očekuje se tek u prvoj polovini idućeg tjedna.


Sad je samo pitanje čeka li nas doista iznimno hladno razdoblje ili su nas tople zime zadnjih nekoliko godina dobrano razmazile.

 

Dodajmo i da Meteoalarm ne štedi na pripravnosti pa upozorava stanovnike kninskog područja na mjestimice jaku buru s olujnim, moguće i orkanskim udarima! Srednja brzina vjetra 40-65 km/h; najjači udar vjetra 75-130 km/h.

 

- Navečer i prema kraju dana vrlo niske temperature! najniža temperatura zraka<-5°C . Moguće smrzavanje mokrih kolnika - upozorava Meteoalarm obojan u žuto. U crvenom je, pak, priobalje.

 

- Puhat će jaka bura i tramontana, prema kraju dana olujna, mjestimice i orkanska. Najjači udar vjetra iznosit će 65-165 km/h. Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i zaživot opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu - upozorava Meteoalarm.

 

Iz kategorije: Vijesti