Datum objave: 03. Siječanj 2017

Zauvijek nas je napustio div hrvatske književnosti, Ivo Brešan

Snježana Klarić
Snježana Klarić

U 81. godini zauvijek nas je napustio div hrvatske književnosti, Ivo Brešan. Rođen u Vodicama, osnovnoškolsku naobrazbu stekao je u Šibeniku gdje je proveo i gimnazijske dane. U Zagrebu, gdje je preminuo, studirao je slavistiku i filozofiju na Filozofskom fakultetu.

 

Po povratku u Šibenik, radio je kao profesor u gimnaziji i nakon toga zauvijek ostao Profesor u očima svojih učenika dugo nakon što su napustili školske klupe. Ravnao je Centrom za kulturu, a bio je i prvi čovjek Međunarodnog dječjeg festivala u čijem je radu sudjelovao i nakon što je napustio voditeljsku funkciju.

 

Kao književnik, Ivo Brešan, ističu svi, posebno dolazi do izražaja s djelom 'Predstava Hamlet u selu Mrduša Donja' koja je postavljena na kazališne daske. Kada nije pisao romane poput epohalne 'Katedrale' za koju je nagrađen 2008. godine, pisao je za film.


Upravo je pišući za film i kazalište usko surađivao sa sinom, proslavljenim redateljem Vinkom Brešanom.


Ivo Brešan u mnogočemu je obilježio kulturni život ne samo Šibenika ili rodnih mu Vodica, već cijele Hrvatske. Odlaskom Brešana, kultura Lijepe Naše nepovratno je izgubila vrijednog stvaraoca djela koja nisu samo lijepe pisane riječi jer bio je Brešan književnik bez dlake na jeziku. Velik pojavom, velik svojim djelima.

 

Ivo Brešan bio je veličina pred kojom su se tresle ruke sugovornika koji su poštovali književnika i njegov rad kad bi mu se trebali obratiti, osobito onih mlađih štovatelja.  U njegovom stavu bilo je nečeg drskog, ali ne mrskog. Osvajao je zaljubljenike u svoja djela nonšalantnim držanjem. Stati ispred Ive Brešana i reći mu 'Čekaju vas u foajeu da mogu početi' bio je trenutak za koji se nositeljica poruke pripremala dugo, jako dugo.

 

Za dobiti književnika na telefon, trebalo je čekati mrak. Najranije doba dana kad ste ga mogli dobiti bilo je vrijeme početka dnevnika na nacionalnoj televiziji. Pisao je noću, spavao danju. Sjesti s njim na kavu, značilo je  cappuccino za njega i razgovor u oblaku dima cigarete.  

 

Takav scenarij više se neće ponoviti, ali Ivo Brešan ponovno je sa svojom Jelom, a nama, koji ostajemo iza njih, ostaju njihova djela kao vječni podsjetnik da su bili tu, stvarali i otišli kad su smatrali da su rekli što su imali.
 

Iz kategorije: Vijesti