Datum objave: 19. Prosinac 2016

Pauk kod Plenkovića: Hrvatska zajednica županija može preuzeti poslove državne uprave

Pauk kod Plenkovića: Hrvatska zajednica županija može preuzeti poslove državne uprave
Šibenik News
Šibenik News

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, danas se, zajedno s ministrima, u Banskim dvorima susreo s predstavnicima Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Udruge općina.


Po završetku sastanka, predsjednik Vlade istaknuo je da želi uspostaviti načelo partnerstva u komunikaciji sa svim županijama.

 

- Važno je da Vlada pruži ruku kada je riječ o pitanjima decentralizacije, o provođenju načela supsidijarnosti i da svi zajedno pokušamo raditi na dobrobit građana bez obzira u kojem dijelu Hrvatske oni žive - kazao je.

 

Podsjetio je da je u dva mjeseca, otkad je preuzeo dužnost predsjednika Vlade, obišao osamnaest županija, dodavši da će ovaj tjedan posjetiti i Brodsko posavsku te Sisačko-moslavačku županiju.

 

- Stekao sam cjelovit uvid u ključne razvojne projekte i prioritete diljem Hrvatske. Želio sam danas da istu vrstu svijesti dobiju i svi članovi Vlade kako bi u daljnjoj komunikaciji mogli pomoći našim županijama, gradovima i općinama u realizaciji svojih ključnih ciljeva -  kazao je.



Predsjednik Vlade najavio je da planira ovakvu vrstu susreta održavati jednom godišnje i to u srpnju, zato što tada, pojasnio je, kreće ciklus pripreme proračuna i usvajanja smjernica za sva ministarstva. - U tom pogledu bilo bi dobro da obijemo pravovremeni input i s razine županija, gradova i općina - dodao je.



Naglasio je da je ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske prioritet svih župana, ali i cilj Vlade Republike Hrvatske.



Izvijestio je da je jedna od važnijih tema današnjeg sastanka kvalitetno upravljanje državnom imovinom. Naglasio je da su svi župani pozdravili osnivanje Ministarstva državne imovine.

 

- Kvalitetnijom suradnjom ministarstava državne imovine, pravosuđa i obrane te Državnog odvjetništva s jedinicama lokalne i područne samouprave možemo riješiti probleme koji godinama stoje neriješeni - rekao je. Razgovaralo se i o nužnosti dogovora o planu gospodarenja otpadom i njihovoj prilagodbi izazovima i novim trendovima na razini Europske unije.



- Radit ćemo i na novom indeksu razvijenosti te novom sustavu dodjele pomoći jedinicama lokalne i regionalne samouprave te jednostavnijem i kvalitetnijem korištenju sredstava Europske unije - rekao je. Naglasio je da je jedno od postignuća u radu Vlade u ova dva mjeseca, uz poreznu reformu, državni proračun, novi Zakon o javnoj nabavi, i usvajanje Akcijskog plana o provedbi strategije javne uprave.


Bilo je riječi i o temama koje se tiču Ministarstva financija, kao što su decentralizirana sredstva, kompenzacijske mjere pomoći jedinicama lokalne i područne samouprave te o novom Zakonu o financiranju jedinca lokalne i područne samouprave, „kojim se želi osigurati kvalitetno funkcioniranje i jedna predvidljivost njihovog rada. Sa strane Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta pomoći ćemo Agenciju koja se bavi ulaganjima i pripremom projekta kako bismo olakšali kontakte s potencijalnim investitorima kod svih županija“, rekao je.



Na sastanku se razgovaralo i o temama iz područja obrazovanja, zdravstva, pravosuđa, demografije, poljoprivrede, turizma, kulture te rada i mirovinskoga sustava.

 

- Bilo je riječi i o očekivanjima od koristi spajanja zemljišnih knjiga i katastra, o kvalitetnijoj prometnoj povezanosti, kao pitanju koje je važno za cijelu Hrvatsku, od Pelješkog mosta, Žute Lokve te brze ceste koja će povezati podravske županije - rekao je.

 

- Mislim da je ovaj sastanak referentan. Prema informacijama koje su mi dostupne, u zadnjih desetak, petnaest godina ovakvog cjelovitog susreta nije bilo. Međutim, nastojat ćemo da ta nova praksa bude dio novog redovitog djelovanja i usklađivanja višerazinskog upravljanja Hrvatskom. Samo kvalitetnom suradnjom, sinergijom i partnerstvom možemo djelovati u interesu svih hrvatskih ljudi - zaključio je.



Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk istaknuo je da sastanak poput ovog današnjeg nije realiziran u novijoj političkoj praksi te dodao kako je tim sastankom poslana poruka koliko ova Vlada, na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem, doista drži do lokalne i regionalne samouprave.

 

- Imali smo priliku iznijeti sve ono što nas tišti i što mislimo da bi trebao biti smjer u kojem bismo se trebali kretati - rekao je župan Pauk i dodao da Hrvatska zajednica županija vrlo brzo može, u smislu decentralizacije funkcija, preuzeti poslove državne uprave, zatim poslove niza inspektorata i državnih agencija koje rade na njihovom području.

 

-Hrvatska zajednica županija izuzetno je zadovoljna ovim sastankom, a i svim onim što slijedi na planu decentralizacije - zaključio je.


Željko Turk, predsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Zaprešića, kazao je da što se kvalitetnije i bolje prenose zakonske mjere prema regionalnoj i lokalnoj vlasti to je država kvalitetnija i bolja. Govoreći o poreznoj reformi, ukazao je na potrebu da se porezni zakoni ne mijenjaju ad hoc. - Stabilnost poreznog sustava uvjet je napretka države - dodao je.



Predsjednik Udruge općina Đuro Bukvić naglasio je da u 428 općina koje predstavlja Udruga živi oko 1,3 milijuna stanovnika Republike Hrvatske, i to u ruralnim sredinama, te upozorio na problem iseljavanja iz tih sredina u posljednjih 15-ak godina. - Želja nam je da se ovakvi sastanci i dalje održavaju - istaknuo je dodajući kako će Udruga općina Vladi biti pouzdan partner u rješavanju pitanja i problema lokalnih sredina.

 

 

Preuzeto sa stranica Vlade RH.

Iz kategorije: Vijesti