Datum objave: 12. Prosinac 2016

Neobičan uljar:Muzej grada Šibenika dobio zlatnu medalju za svoje ekstra djevičansko maslinovo ulje "Oleum Riditinum"

Diana Ferić
Diana Ferić

Ekstra djevičansko maslinovo ulje "Oleum Riditinum", dobiveno od maslina koje se nalaze na arheološkom lokalitetu  Rider - Danilo, bilo je vrlo zapaženo na "Danima mladog maslinovog ulja u Dalmaciji" i nagrađeno je zlatnom medaljom. To je vjerojatno prvi put da se kao uljar pojavljuje jedna muzej.

 

Riječ je o brendu u nastajanju u kojem bi se,kako kaže njegov idejni začetnik Željko Krnčević trebali prepoznati svi maslinari od Dubrave do Perkovića i pod tim imenom zaštiti svoje maslinovo ulje. "Dvadesetak maslina na tom je arheološkom lokalitetu posadio moj kolega, nekadašnji ravnatelj Muzeja grada Šibenika Ivo Pedišić. Ove godine smo od njih dobili 22 litre maslinovog ulja. Palo mi je na pamet da to ulje brendiramo kao Riditsko ulje i u tu priču uključimo sve maslinare s tog područja. Tako je nastao projekt Oleum Riditinum. Ja sam samo dao ideju koji i tu smo priču pokrenuli, a sada bi je trebali preuzeti oni koji se bave gospodarstvom i marketingom", ističe Krnčević. Projekt Oleum Riditinum s osvrtom na povijest šibenskog maslinarstva predstavile su na Danima mladog ulja Mirna Vulin i Marija Krnčević Rak, kustosica u Muzeju grada Šibenika.

 

Ulje od maslina s prostorana kojem je otkrivena delmatska naseobina Rider i s kojeg potječe takozvana danilska kultura, prodavat će kao originalan suvenir. Dogovorili su već s Muzejom antičkog stakla u Zadru na im izrade bočice po uzoru na one koje su pronađene upravo na tom arheološkom lokalitetu.


Inače, na manifestaciji Dani mladog ulja ukupno je dodijeljeno 29 brončanih, 60 srebrenih i 130 zlatnih medalja. Organizatori te manifestacije je Udruga dalmatinskih uljara u suradnji s Udrugom senzornih analitičara "Olea" Šibenik, Zavodom za javno zdravstvo i Savjetodavnom službom ŠKŽ, te šibenskim ogrankom Hrvatske gospodarske komore.  

Iz kategorije: Vijesti