Datum objave: 30. Studeni 2016

Županijski proračun prihvaćen, oporba nije ništa predlagala jer da ih se ne uvažava

Županijski proračun prihvaćen, oporba nije ništa predlagala jer da ih se ne uvažava
Diana Ferić
Diana Ferić

Umjesto o sadržaju najvažnijeg županijskog dokumenta, proračuna za 2017. godinu koji određuje sve što će se u Županiji događati, glavnina rasprave o toj točki dnevnog reda na današnjoj sjednici Županijske skupštine protekla je u prepucavanjima nezavisnog vijećnika Stipe Petrine i predsjednika Županijske skupštine Nediljka Dujića o tomu tko je u komunikaciji pristojan, odakle tko potječe, je li HDZ čopor ili nije i što je HDZ ili nije napravio Hrvatskoj od demokratskih promjena do danas.

 

Proračun je, bez ijednog amandmana, prihvaćena uz dva glasa protiv i sedam suzdržanih. Prihodi proračuna u sljedećoj godini iznosit će, prema planu, oko 490 milijuna kuna, 17 milijuna kuna više nego ove godine,a rashodi bi trebali biti veći od prihoda i iznositi oko 496 milijuna kuna. Nadaju se rastu prihoda od poreza, pogotovu zato što će u narednoj godini županije, a ne porezne uprave naplaćivati poreze na motorna vozila, a vlasnici tvrtke će porez na automobile plaćati prema tomu gdje su im ispostave, a ne sjedište.

 

Na prijedlog proračuna reagirali su uz Petrinu koji je zapravo najmanje govorio o proračunu još samo Vlatka Duilo i Petar Mišura, vijećnici HNS -a koji su obrazložili kako nisu izašli s amandmanima jer su prijašnjih godina, svi njihovi amandmani odbijeni.
" U prvih devet mjeseci ove godine Šibensko kninska županija, je jedina u Hrvatskoj imala dvostruko više umrlih nego rođenih. Demografska slika nam je katastrofalna, a kad sam ja lani predlagao neke mjere demografske politike, 1 000 kuna za rođeno dijete onda se moj prijedlog isprdao. Kada je, pak bivša ministrica Bernardica Juretić govorila o 1 000 eura za svako rođeno dijete onda je to bila razvojna politika", ustvrdio je Mišura. On je spočitnu vladajućima da uopće ne čitaju dokumente koje dostavljaju vijećnicima i da se samo nabacuju brojkama odokativno, a kao primjer je naveo da je u dva dokumenta koja su danas bila na usvajanju različit odnos proračunska prihoda - u jednom je to 489.759,43 kune, a u drugom 459.464,615 kuna.

 

Vlatka Duilo je ustvrdila kako proračun za 2017. godinu nije ni socijalni ni razvojni te da to nije fraza i da  da više od 94 posto prihoda odlazi na tekuće troškove. "Najgora smo županija na Jadranu, a za poticanje malog i srednjeg poduzetništva izdvajamo samo 0,3 posto proračuna. Za edukaciju djece o ekologiji predviđeno je u proračunu samo 10 000 kuna što je 0,007 posto proračuna, za hendikepirane je predviđeno samo 170 000 kuna odnosno 0,12 posto proračuna, a niti jedna kuna za subvencioniranje nabave udžbenika ili pak za centre za izvrsnost", istaknula je, a Nediljka Dujića je zasmetalo što stalno govori da je stanje u Šibensko - kninskoj županiji najgore jer on smatra da za to nema argumenata.

 

Stipe Petrina je također istaknuo da je Šibensko - kninska županija najgore,a i on se pozvao na to što se amandmani oporbe nikad ne uvažavaju pa je diskusiju, obrazložio je, usmjerio u drugom pravcu.
 

Iz kategorije: Vijesti