Datum objave: 28. Studeni 2016

Akademia Kravatika podržala šibensku izložbu 950 kravata koja se večeras otvara

Akademia Kravatika podržala šibensku izložbu 950 kravata koja se večeras otvara
Diana Ferić
Diana Ferić

Organizatorice velike izložbe kravata koje su donirali poznati i manje poznati građani Hrvatske, iz domovine i inozemstva dobile su posebno priznanje uoči večerašnjeg otvaranje te izložbe. Academia Cravatica, neprofitna ustanova koja se bavi proučavanjem, čuvanjem i unapređivanjem kravate kao pokretne hrvatske i svjetske baštine službeno je podržala i pohvalila taj projekt.

 

U pismu koje su poslali inicijatorici te akcije Jagodi Sablić stoji kako će se u njega uključiti i sudjelovati u organiziranju te izložbe u Muzeju Mimara u Zagrebu. Voljni su da se kod njih pohrane sve te kravate i da se osnuje muzej kravata poznatih. Ovih dana poslat će jednu leptir kravatu s boulama, a jednu  veliku kravatu s imenom Šibenika na glagoljici, kao poklon Šibeniku u povodu 950. obljetnice prvog pisanog spomena njegovog imena.

Izložba je već postavljena u prizemlju Gradske knjižnice Jurja Šižgorića, a na njoj je  oko 950 kravata. Otvaranje je večeras u 19 sati.

 

Jutros je još neotvorenu izložbu posjetio i dr.sc. Damir Vidović, Šibenčanin koji već nekoliko desetljeća živi u inozemstvu. Čim je čuo za tu ideju iz Kalifornije je poštom poslao svoju kravatu, a budući da je poslovno došao u Europu i navratio u Šibenik danas je na nju stavio i ukrasnu iglu. Jutros je stigla i posebna kravata koju je za ovu priliku donirao svjetski poznati violinist, Šibenčanin Tonko Ninić. U mnoštvu izloženih kravata ističe u se one jednog od najvećih šibenskih intelektualaca Petra Guberine koje je u Šibenik poslala njegova supruga Vera, kravata Dražena Petrovića te brojnih drugih sportaša, glazbenika, novinara, spikera i političara.

Iz kategorije: Vijesti