Datum objave: 25. Studeni 2016

FOTO: Počeo teći rok za ispunjenje zahtjeva Brođana, ogluši li se Vlada, i Brođani će

FOTO: Počeo teći rok za ispunjenje zahtjeva Brođana, ogluši li se Vlada, i Brođani će
Šibenik News
Šibenik News

Gotovo 60 tisuća stanovnika Slavonskog Broda već godinama udiše zagađen zrak. Pod geslom 'Dosta je! Nema predaje' održan je u četvrtak, 24. studenog, prosvjed tisuća građana koji žele zaustaviti daljnje zagađenje i osigurati zdrave uvjete za odrastanje svoje djece.

 

Prosvjed je održan na Korzu, a samo neki od transparenata jasno kaže kako sve što žele je čist zrak. - Je li to previše? - pitaju Brođani Vladu Republike Hrvatske koju optužuju za maćehinski odnos prema svome gradu i njihovim životima.

 

 

Nakon prosvjeda, počeo je teći rok za ispunjenje sedam zahtjeva. Ukoliko im se ne udovolji, Brođani su najavili građanski neposluh.

 

- Blokirat ćemo granični prijelaz prije svega, a potom ćemo blokirati i urede JANAF-a ovdje. A krenut ćemo ako treba i u Zagreb prema vlasniku rafinerije. Ako se ne udovolji našim zahtjevima ne preostaje nam ništa drugo nego braniti svoju djecu i živote naše djece, zdravlje naše djece našim tijelima. To znači, izaći ćemo na ulicu, blokirat ćemo granični prijelaz prije svega, a potom ćemo blokirati i urede JANAF-a ovdje. A krenut ćemo ako treba i u Zagreb prema vlasniku rafinerije - prenosi SBonline portal riječi Mladena Sidara, jednog od organizatora prosvjeda.

 

 

Sedam točaka zahtjeva Brođana su:

 

1. Hitna sjednica predstavnika Vlade RH u Slavonskom Brodu sa predstavnicima Grada, Županije i civilnog sektora radi utvrđivanja hitnih koraka djelovanja. (rok 2 tjedna)

 

2. Hitan međunarodni sastanak predstavnika Vlade RH sa predstavnicima tvrtke Rafinerija Brod, predstavnicima Vlade BiH, RS, predstavnicima Opštine Brod i da se dogovore koraci u modernizaciji i plinofikaciji rafinerije. Civilni sektor mora biti uključen. (3 tjedna)

 

3. Izrada plana modernizacije i plinofikacije. (siječanj 2017.)

 

4. Zapošljavanje djelatnika Ministarstva zaštite okoliša i energetike u Slavonskom Brodu, koji će koordinirati će aktivnosti i projekte te redovito obavještavati Brođane o izvršavanju aktivnosti

 

5. Grad Slavonski Brod i okolica dobiti će status posebne državne skrbi kada su u pitanju financiranja i sufinanciranja projekata zaštite okoliša, energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije itd. (Donošenje proračuna za 2017. godinu)

 

6. JANAF će otvoriti Zakladu ili financirati udruge i odjele djece oboljelih od malignih bolesti i bolesti respiratornog sustava sa područja Slavonskog Broda i profit ostvaren distribucijom nafte u Rafineriju Brod preusmjeriti na liječenje. (ožujak 2017.)

 

7. Vlada RH će se angažirati u svim prethodnim zahtjevima i staviti zdravlje građana ispred profita. Zakonski će se odrediti kvaliteta i maksimalna dnevna količina distribuirane nafte. Ukoliko prethodnim realnim i ostvarivim ciljevima ne dođe do poboljšanja zraka u Slavonskom Brodu, Republika Hrvatska će zatvoriti ventil i zasutaviti distribuciju naftnih derivata prema rafineriji.

 

 

 

 

 

Iz kategorije: Vijesti