Datum objave: 24. Studeni 2016

Prešaonica i dokumenti idu na vještačenje, radnicima minimalac i dio otpremnine

Snježana Klarić
Snježana Klarić

TLM TPP, odnosno TLM-ova Prešaonica neće u likvidaciju kako je to predložio stečajni upravitelj, Predrag Filajdić. Odlučeno je tako danas na skupštini vjerovnika održanoj na Trgovačkom sudu u Šibeniku.


Radnici TLM TPP-a, ujedno i vjerovnici prvog višeg isplatnog reda, iskoristili su zakonsko pravo te su priloženom dokumentacijom skrenuli pozornost na moguće nezakonite radnje Zagreb Montaže i ZM-Adriala u vidu financijskih malverzacija.


Prema prijedlogu stečajnog upravitelja Filajdića, sutkinja Terezija Goreta naložila je da se sva potrebna dokumentacija preda na financijsko – pravnu analizu, odnosno na stručno vještačenje temelje čega će se utvrditi postoji li opravdana sumnja za podizanje kaznih prijava.


- Nakon što se utvrde sve činjenice, donijet ću odluku o pobijanju svih ugovora, ali prije toga ne mogu ništa reći. USKOK radi šest godina pa ne napravi ništa, a kamoli netko u šest mjeseci - komentirao je stečajni upravitelj.

 


U međuvremenu, radnicima će do Božića biti isplaćena tri minimalca plus dio pripadajućih otpremnina od Agencije za radnička potraživanja.

 


Kako ni stečajni upravitelj ni vjerovnici nisu osporili nijednu od 139 tražbina u prvom naplatnom redu, bit će isplaćeno oko 28 milijuna kuna. Budući da nije osporena nijedna tražbina iz drugog višeg naplatnog reda, bit će isplaćeno nešto malo manje od 163 milijuna kuna.

 


Na izvještajnom ročištu, predloženo je da se imovina Prešaonice proda kao prostorno – tehnološka cjelina čemu bi prethodila valorizacija, odnosno vještačenje.

 


- S obzirom na katastrofalno stanje u Prešaonici, smatram da bi to bilo najekonomičnije rješenje da se pod tim modelom stavi Prešaonicu u prodaju – potvrdio je Vedran Uranija, predstavnik Samostalnog saveza sindikata Hrvatske, te opunomoćenik dijela radnika Prešaonice.

 

TLM Impol, kao razlučni vjerovnik, ostaje pri tome da se od prodaje imovine Prešaonice koja nije pod nekom od obveza, a ukoliko takva postoji, tvrdi Jurica Tončić, predstavnik slovenskog Impola, namire potraživanja radnika.

 

Nitko od vjerovnika nije bio za likvidaciju no priznaju kako TLM TPP ne može samostalno nastaviti proizvodnju.
 

Iz kategorije: Vijesti