Datum objave: 22. Studeni 2016

Sve o iznimnim istraživanjima podzemne faune županije doznajte u srijedu

Sve o iznimnim istraživanjima podzemne faune županije doznajte u srijedu
Šibenik News
Šibenik News

Predstavljanje rezultata Istraživanja podzemne faune provedenog tijekom 2015. i 2016. godine. na području Šibensko - kninske županije održat će u srijedu, 23. studenog. Istraživanja su, u suradnji s JU Priroda Šibensko – kninske županije i Nacionalnim parkom Krka proveli članovi Hrvatskog biospeleološkog društva. Terenska istraživanja obavljena su u speleološkim objektima na području Šibensko - kninske županije; Topla špilja, Izvor Krke, Mandalina, Trišića jama, Gospodska špilja, Kotluša i Stražbenica.

 

Rezultate će predstaviti član HDSB-a i voditelj projekta, dr. sc. Kazimir Miculinić, ravnateljica JU Priroda ŠKŽ mr.sc. Anita Babačić Ajduki dr.sc. Drago Marguš. Mjesto održavanja multimedijalna dvorana Gradske knjižnice Juraj Šižgorić s početkom u 18 sati.

 

Dinarski krš, koji pokriva više od 50% površine Republike Hrvatske, svjetski je centar bioraznolikosti podzemne faune.Osim velikog broja špilja i jama, Hrvatska obiluje i brojnim vrstama životinja koje žive u podzemlju, u kojem dominiraju beskralješnjaci. Špilje i jame Šibensko - kninske županije su brojne i raznolike. Iznimno su važne zbog povezanosti s podzemnim vodama i izvorima pitke vode. Praćenjem stanja dobiva se uvid u promjene koje mogu ukazivati na negativan utjecaj, najčešće uzrokovan djelovanjem čovjeka. Sva onečišćenja koja dospijevaju u podzemna staništa ugrožavaju kvalitetu podzemnih voda čime direktno ugrožavaju zdravlje lokalnog stanovništva koje podzemne vode koriste kao izvore pitke vode.

 

Iznimnu vrijednost ovog istraživanja čini uspostavljena jedinstvena metodologija praćenja stanja špiljske faune koja će se ubuduće moći primjenjivati i na drugim istraživanjima i lokalitetima u Hrvatskoj. Na taj način će se omogućiti kvalitetno praćenje promjene tijekom vremena te upozoriti na potencijalne ugroze.


 

Iz kategorije: Vijesti