Datum objave: 18. Studeni 2016

Hrvatske svinje konačno mogu u EU i to na račun Ministarstva poljoprivrede

Hrvatske svinje konačno mogu u EU i to na račun Ministarstva poljoprivrede
Šibenik News
Šibenik News

Nakon niza obavijesti o mesu zaraženom salmonelom uvezenom uglavnom iz Poljske, stiže malo dobrih vijesti za hrvatske uzgajivače. Naime, uzgajivači svinja s područja Vukovarsko-srijemske, Karlovačke, Brodsko-posavske i Sisačko-moslavačke županije napokon mogu izvoziti žive svinje u druge države članice EU, izvjestilo je Ministarstvo poljoprivrede RH.

 

 

Izvoz svinja iz Hrvatske u druge zemlje članice Unije nije bio moguć zbog mjere kontrole zdravlja životinja zbog klasične svinjske kuge. Temeljem procjene rizika od strane Europske komisije i uzimajući u obzir razvoj trenutačne epidemiološke situacije u Uniji, hrvatskim proizvođačima otvorila se mogućnost stavljanja u promet svinja. Da bi se žive svinje mogle izvoziti iz Hrvatske potrebno je provesti određene dodatne kontrole koje će biti financirane iz Državnog proračuna.

 

- Pozdravljam odluku Europske komisije koja je konačno dala zeleno svjetlo hrvatskim svinjogojcima za izvoz živih svinja u EU. Sve troškove dodatnih kontrola platit će Ministarstvo poljoprivrede i na taj način maksimalno poduprijeti njihov izvoz - izjavio je ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Iz kategorije: Vijesti