Datum objave: 15. Studeni 2016

Više od 300 ugostitelja iz Dalmacije na skupu u Šibeniku: PDV ne smije porasti!

Više od 300 ugostitelja iz Dalmacije na skupu u Šibeniku: PDV ne smije porasti!
Diana Ferić
Diana Ferić

Ugostitelji iz četiriju dalmatinskih županija, njih oko 300, koji su se, nezadovoljni povećanjem stope PDV –a s 13 na 25 posto, okupili večeras u restoranu Atrium u Lozovcu, u Šibeniku nisu za sada za drastične korake već će pokušati djelovati na saborske zastupnike da predlože amandman na novi porezni zakon kako bi stopa PDV za njih ostala na sadašnjoj razini, kazao nam je nakon sastanka Joso Smolić, predsjednik Županijske obrtničke komore Šibensko – kninske županije koji je bio domaćin susreta.

 

„Okupili smo se jer nas je povezala zajednička nevolja, a to je povećanje PDV. Nadamo se da će u saboru prevladati razum i da će se ta stopa vratiti na sadašnjih 13 posto. Svugdje oko nas su hotelske i ugostiteljske usluge izjednačene po stopi PDV –a koja se kreće od 7 do 10 posto. Zanimljivo je da bi prema Strategiji razvoja turizma u Hrvatskoj u 2017 godini stopa PDV za nas trebala pasti na 10 posto i nitko nije očekivao taj drastični porast“, ističe Smolić.

 

Ugostitelji su na večerašnjem skupu ustvrdili kako je hrvatsko ugostiteljstvo u rukama,a isključivo domaćih poduzetnika – 16 000 obrtnika i 8 000 vlasnika trgovačkih društava dok je većina hotelskih kuća u rukama inozemnih tvrtki te da nije poštena razlika u stopi PDV –a. Složili su se da će zahvaljujući poreznoj reformi biti smanjeni neki njihovi troškovi, ali tvrde da to neće anulirati udarac koji će njihovo poslovanje pretrpjeti zbog povećanja stope PDV –a. Ako im ne uspije bitka u Saboru razmotrit će neke druge modele borbe za zadržavanje sadašnje stope PDV –a. Smolić ističe da nije bilo riječi o traženju ostavke ministra turizma Cappellija. „ U toku su pripreme za predstojeću turističku sezonu i bilo bi zaista suludo inzistirati na tomu na se obezglavi ministarstvo turizma koje sve to vodi“, zaključuje Smolić. 

Iz kategorije: Vijesti