Datum objave: 10. Studeni 2016

Zbog Martinja 11. studenog policija najavila rigorozne mjere tijekom vikenda

Zbog Martinja 11. studenog policija najavila rigorozne mjere tijekom vikenda
Šibenik News
Šibenik News

Povodom proslave narodnog običaja krštenja mošta ili Martinja koji se obilježava 11. studenog, a koji će se ovog mjeseca obilježavati cijelog narednog vikenda budući da Martinje prigodno spada u petak, 11. studenog, iz Policijske uprave šibensko - kninske najavili su pojačan nadzor cestovog prometa.

 

Kako Martinje obično podrazumjeva i veće konzumiranje alkoholnih pića, s namjerom da preventivno djeluju na negativne posljedice vožnje pod utjecajem alkohola, veći broj policijskih patrola na cestama najavljen je u noćnim i ranim jutarnjim satima u dane vikenda prije i poslije „Martinja“, odnosno petak/subota, subota/nedjelja i nedjelja/ponedjeljak (11./12.; 12./13..i 13./14. studeni), .


- Napominjemo da, i pored upozorenja vozačima da će se u ove dane provoditi pojačane preventivno represivne mjere, tijekom Martinja prošle godine na našem području smo kroz kontrolu 392 vozača, njih 38 zatekli da upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola, a tom prilikom je zabilježena najviša utvrđena koncentracija alkohola u organizmu od 2.77 g/kg - podsjećaju iz županijske Policijske uprave.

 

Ovom akcijom želi se zajednički, i policije i sudionika u prometu,  doprinijeti  osobnoj i sigurnosti drugih  jer iz statističkih pokazatelja za proteklih deset mjeseci proizlazi da su alkoholizirani vozači na našem području skrivili ukupno 88 prometnih nesreća, od kojih 1 s poginulom osobom, 39 s ozlijeđenim osobama i 48 prometnih nesreća s materijalnom štetom.

 

- Osim toga u proteklih deset mjeseci ove godine, kao najčešći uzrok prometnih nesreća je neprilagođena brzina, tako da je od ukupno 306 prometnih nesreća s nastradalim osobama, u 127 tih prometnih nesreća je kao uzrok utvrđena neprilagođena i nepropisna brzina kretanja vozila. Slijedom ovih statističkih pokazatelja u cilju podizanja razine sigurnosti u prometu na našem području, u srijedu, 16. studenog, bit će provedena preventivno represivna akcija usmjerena na nadzor brzine kretanja vozila, a u srijedu, 23. studenog će biti provedena i akcija usmjerena na kontrolu korištenja sigurnosnog pojasa vozača i svih putnika, kao i propisnog prijevoza djece u vozilima - napominju iz policije.
 

Iz kategorije: Vijesti