Datum objave: 09. Studeni 2016

Amerika izabrala 45. predsjednika, on je Donald Trump i već je ugrozio svjetskog gospodarstvo

Amerika izabrala 45. predsjednika, on je Donald Trump i već je ugrozio svjetskog gospodarstvo
Šibenik News
Šibenik News

Svijet, Sjedinjene američke države imaju novog predsjednika i to nije Hillary Clinton. Republikanski kandidat, Donald Trump sa 276 elektora izvjesni je novi vođa svjetske sile SAD-a koji bi se uskoro trebao i obratiti narodu koji ga je izabrao na mjesto prvog čovjeka Bijele kuće gdje će naslijediti Baraka Obamu.

 

- Njegova pobjeda Hillary Clinton prekinut će osmogodišnju vladavinu demokrata u Bijeloj kući te postoji prijetnja da poništi velika postignuća predsjednika Baraka Obame. Kazao je da će djelovati brzo da povuće Obamim zakon o zdravstvenoj zaštiti, povuće nuklearni dogovor s Irakom te donese nove trgovačke dogovore s drugim zemljama, točnije Meksikom i Kanadom - piše The Associated Press.

 

Podsjetimo, Donald Trump izabran je za 45. predsjednika SAD-a što ostatak svijeta nije dobro podnio, barem ne onaj burzovni.

 

Prema pisanjima domaćih medija već je vodstvo novog američkog predsjednika inače europskih korijena Donalda Trumpa na predsjedničkim izborimasnažno je uzdrmalo globalna financijska tržišta - meksiški pesos snažno je pao, cijena zlata raste, a u pod pritiskom su i dionička tržišta, piše Index.hr, te nastavlja kako europske burze čekaju oštri padovi.

 

- Londonski FTSE 100 indeks mogao bi na otvaranju potonuti za 4,1 posto, njemački DAX 4,3 posto, dok bi francuski CAC40 mogao odmah na početku trgovanja pasti za 4,2 posto - navodi Index.hr.

 

 

 

 

 

Iz kategorije: Vijesti