Datum objave: 04. Studeni 2016

Šibenik će u Bruxellesu predstaviti Faust Vrančić u filmu "Faustov let", uz delegaciju od 60 Šibenčana

Šibenik će u Bruxellesu predstaviti Faust Vrančić u filmu "Faustov let", uz delegaciju od 60 Šibenčana
Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik će u Bruxellesu, na poziv Ureda zastupnice u RU parlamentu Ivane Maletić biti predstavljen kao grad koji je od svog osnivanja bio europski, ali i grad koji je svoju baštinu posljednjih godina obnovio upravo zahvaljujući novcu iz Europskih fondova, kako su na današnjoj konferenciji za novinare izjavili Ivica Poljičak, predsjednik Organizacijskog odbora proslave 950. obljetnice prvog spomena Šibenika i Željko Burić, šibenski gradonačelnik. Konferenciju su organizirali kako bi upoznali javnost s programom trodnevnog predstavljanja Šibenika u Europskom parlamentu u Bruxellesu, ali i kako bi zahvalili zastupnici Maletić na tom pozivu.

 

"Šibenik je prvi izvorno hrvatski grad na Jadranu ali otkako su ga Hrvati osnovali on nosi europski pečat, kako zbog toga što su tada najpoznatiji Šibenčani odlazili u Evropu tako i zbog toga što su se u njemu stalno osjećali i europski utjecaji. Šibenik je europski grad i reda je da se predstavi u središtu Europske unije“, istaknuo je Ivica Poljičak.
U Bruxellesu, u EU parlamentu bit će postavljena izložba koja prikazuje najpoznatije osobe i najvažnije događaje iz šibenske povijesti. Bit će prikazan i film pod nazivom „Faustov let“ u kojem Faust Vrančić, u vrijeme kada je živio najpoznatiji i najznačajniji Šibenčanin, priča o sebi, svojim djelima i životu te o Šibeniku, a tu priču prate snimke Šibenika iz zraka i svih atraktivnih lokacije i kulturne baštine. Autor filma koji traje 25 minuta je Željko Petreš.

 

U Bruxelles, kao što je poznato, odlazi 50 predstavnika kulturnih institucija, udruga, šibenske biskupije te gradske uprave i desetak novinara. Na novinarsko pitanje po kojem su kriteriju odabrani Ivica Poljičak je kazao kako Organizaciji odbor u koji su uključeni svi koji sudjeluju u programu obilježavanja 950. obljetnice prvog pisanog spomena Šibenika nije birao ljude poimence već je institucijama i udrugama koje su zastupljene ostavljeno da sami delegiraju svoje predstavnike.
Inače, naša nastojanja da iz Ureda zastupnice Maletić dobijemo popis putnika u Bruxelles još nije urodio plodom. Opravdanje je da popis još nije konačan iako smo prije nekoliko dana objavili da će popis biti utvrđen tjedan dana prije polaska. U Bruxelles se putuje 7. studenog.

Iz kategorije: Vijesti