Datum objave: 03. Studeni 2016

Čija je Jadrija:Sve zemljište je uzurpirano i kuće su bespravno sagrađene

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Jadriju vole svi,  svatko na svoj način. Jadriju, isto tako, posjeduju svi, svatko po za njega krojenom zakonu.

 


Jadrija pripada onim parstotinjak Jadrijaša kojima ona nije ljetna rezidencija već cjelogodišnji dom. Jadrija, također, pripada i Republici Hrvatskoj, a isto tako, potpisnici ovog teksta još uvijek u glavi stoji priča staroga djeda iz obližnjih Bogdanovića kako je Jadrija prvotno pripadala stanovnicima obližnjeg otoka, Zlarinjanima.

 


Jadriju svojataju mnogi, a čija je – to samo nebo zna. Što se Zemljana tiče, tko jači taj tlači pa recimo da ipak pripada Lijepoj Našoj, a s tim će se složiti i Hrvatske šume d.o.o. koje Jadrijom gospodare, ali samo na papiru, a evo i zašto.

 

- Spomenuto zemljište je vlasništvo RH, a njime gospodare Hrvatske šume tj. šumarija Šibenik. Sve zemljište na Jadriji je uzurpirano i kuće koje se nalaze na tom zemljištu, bez obzira na broj zgrade su sagrađene na državnom zemljištu bez građevinskih dozvola – piše nam Goran Vincenci, glasnogovornik Hrvatskih šuma d.o.o.

 


Grad Šibenik, odnosno djelatnici pripadajućeg Upravnog odjela za komunalne djelatnosti nedavno su 'čistili' nered nastao uslijed nevremena i djelovanja ljudske ruke. Nešto su 'zakrpali' dok se ne popravi ono nešto primarno, nešto nisu mogli jer je, kako su rekli, očito da je šteta nastala zbog građevinskih radova na okućnici privatnog objekta.

 

Zbog nekih su, pak, djelovanja ljudske ruke obavijestili Hrvatske šume kao nadležne za stabla koja su svoje korijenje pustili na jadrijskom tlu.


Naime, jednom tijekom tekuće godine strani državljanin ispilao je stabla, a Grad Šibenik o tome je obavijestio nadležne, Hrvatske šume. Pitali smo hoće li počinitelj snositi kakve sankcije i ako da – koje.

 

- Oko kuća ili vikendica bespravno su podignute ograde, okućnice, suzili se putovi, ogradili borovi, tako da je otežan pristup bilo čemu što onemogućuje djelatnicima šumarije obavljanje svakodnevnih poslova zbog čega i dolazi do situacija iz vašeg upita – odgovara glasnogovornik, dodajući:

 

- Građani se često obraćaju šumariji sa zahtjevom za piljenje takvih borova no šumarija iz spomenutih razloga nema mogućnosti obaviti piljenje, a da se pritom ne učini materijalna šteta na kućama, vikendicama ili okućnicama – zaključuje Vincenc.

 


Problem se, navodi, pokušao riješiti prije dvije godine kada je društvo s ograničenom odgovornošću, dakle, Hrvatske šume raspisao javni natječaj za otkup zemljišta, a kada su u suradnji s Gradom Šibenikom dogovorili snimanje površina koje se traže za otkup. Tim se trebalo riješiti i pitanje uskih putova, odnosno infrastrukture.

- Na žalost, do danas situacija još uvijek nije razriješena što i dalje predstavlja problem šumariji Šibenik u obavljanju poslova – završava glasnogovornik HŠ-a.

Jadrija, oduvijek i valjda zauvijek – posebna.
 

Iz kategorije: Vijesti