Datum objave: 04. Listopad 2016

Šibensko - kninska županija ponovno na začelju po turističkim rezultatima ostvarenim tijekom rujna

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Šibensko - kninska županija ponovno je na začelju po broju ostvarenih dolazaka i noćenja turista tijekom rujna. U tom je periodu zabilježeno 109.732 dolazaka i tek 812.364 noćenja. Za usporedbu, susjedna Splitsko - dalmatinska županija ostvarila je 2,2 milijuna noćenja.

 

Željana Šikić, direktorica Turističke zajednice Šibensko - kninske županije, ipak, navodi kako ima razloga za veselje i optimizam. 

 

- Što se gradova tiče, najveći broj noćenja ostvario je grad Šibenik koji se nešto sitno izdigao iznad grada Vodica. Rogoznica bilježi izuzetan rezultat. Primošten bilježi pad, svi ostali su u visokim plusevima - objasnila je Šikić. 

 

Jedan od gradova koji bilježe pozitivan rezultat tijekom rujna je Drniš koji je, prema riječima prve žene županijskog TZ-a, ostvario 1.500 noćenja, dok je Knin ostvario simboličnih 300 noćenja tijekom 30 rujanskih dana. 

 

- To su sve simbolične brojke - navodi Šikić, dodajući da je, usprkos aktivnostima u smjeru razvijanja turističke infrastrukture u kontinentalnom dijelu županije, smještajni kapaciteti jesu dio problema. 

 

- Smještajni kapaciteti su apsolutni nedostaci da bi se ostvario turistički rezultat. Ponuda nije dovoljna i nije u skladu s potražnjom koja postoji s obzirom na atrakcije koje postoje u tom dijelu županije. Ali zadovoljni smo činjenicom da se razvija turistička infrastruktura - kazala je Šikić. 

 

Što se tiče ostvarenog broja dolazaka i noćenja za prvih devet mjeseci tekuće godine, Šibensko - kninska županija zabilježila je 875.887 dolazaka te 6.313.535 noćenja. Ponovno za usporedbu, u istom periodu susjedna Splitsko -  dalmatinska županija ostvarila je 16,3 milijuna noćenja, a Zadarska čak 11,1 milijun noćenja.  

 

Milijun noćenja na području Šibensko - kninske županije, pak, ostvario je otok Murter i to tek kad se objedine podaci tamošnjih turističkih zajednica i to Betine, Murtera, Tisnog i Jezera. 

 

Do 28. rujna otok Murter je ostvario povijesni turistički rezultat, a Murter kao najveće mjesto otoka ostvario je i najveći broj noćenja, Betina je imala najmanje, ali najveći zabilježeni rast rezultata u odnosu na isti period lani.  Murter tako bilježi 357.020 noćenja, slijede Tisno s 227.921 i Jezera sa 227.164 te Betina sa 188.064.

 

- U zadnje vrijeme primjetili smo da su turističke zajednice otoka počele marketinški nastupati zajedno i rezultati su tu, a to je za svaku pohvalu - kazala je Šikić za otok s kojeg i sama dolazi. 

 

Dodajmo i to da je u Hrvatskoj u rujnu ove godine boravilo gotovo 2 milijuna turista, koji su ostvarili oko 11,4 milijuna noćenja, što je još poboljšalo sliku turističkih devet mjeseci tijekom kojih je došlo ukupno gotovo 15 milijuna turista i ostvarili su 87 milijuna noćenja, podaci su iz sustava eVisitor i eCrew iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice. 

 

 

Iz kategorije: Vijesti