Datum objave: 20. Rujan 2016

Novim GUP-om Šibenik stavlja točku na 'i' potrazi za novim identitetom nakon industrijskog razdoblja

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Šibenik je nakon 28 godina dobio novi Generalni urbanistički plan s čijom se izradom započelo početkom 2014. godine. Vijećnici Gradskog vijeća danas su sa 20 glasova za i pet suzdržanih prihvatili cjelokupne izmjene GUP-a, što zapravo znači donošenje novog Plana. 

 

- Pametnim planiranjem osigurat ćemo da naš grad bude sve ljepši. Naglašavamo da je ljepota, osim estetske, i ekonomska kategorija. Da bude atraktivniji kako bi u konačnici ostvarili cilj da se poveća broj stanovnika, zadovoljnih stanovnika, rođenih u Šibeniku ili doseljenih jer u njemu mogu ostvariti sve svoje potrebe za radnim mjestima, za stanovanjem, za društveno - kulturnim sadržajima - kazao je gradonačelnik Šibenika, Željko Burić, dodajući da se pri tome ne smiju jednokratno potrošiti postojeći resursi, da u obzir ne dolazi nezakonita gradnja, masovna apartmanizacija, betonizacija obalnog područja, izgradnja golf terena na za to nepredviđenim lokacijama ...  

 

Šibenik prolazi kroz transformaciju i traži novi identitet nakon napuštanja industrijskih okvira te okretanja suncu, moru, turizmu uz ekološki i održiv način, pri tome valorizirajući tradicionalni život na Jadranu, moglo se čuti s govornice Gradske vijećnice s koje se vijećnicima obratila i Lila Doležal, u ime tvrtke Urbing koja je izradila novi GUP koji je na javnoj raspravi tijekom travnja prošao s tek 70-ak primjedbi, od koje su dvije, tri u startu odbačene kao one koje nisu predmet Plana. 

 

Većina prijedloga, s druge strane, je usvojena. Novi GUP predviđa širenje grada prema Zablaćkom poluotoku, a prva faza širenja do Male Soline može krenuti odmah, no ta je površina smanjena u odnosu na prethodni GUP te se odnosi na prostor stambeno - turističke namjene.  Uz Zablaće, površine spremne za novoizgradnju su Ražine i Podsolarsko. 

 

- Od poslovnih namjena prostor za koji se očekuje značajnija transformacija je prostor parkirališta kod Željezničkog kolodvora i prostor na obali nasuprot trajektnog pristaništa za koji smatramo da je jedno od značajnijih prostora u gradu za koji treba dobro promisliti i dati kvalitetno rješenje koji je poentiran kao područje od izuzetnog značaja za grad - tvrdi Doležal.

 

Prostori poslovne namjene su i područje Bioci - Klobučar koje je već u izgradnju, a za potrebe čega bi se s vremenom trebala izmjestiit i Vinarija Vinoplod Šibenik. Novom vizurom taj dio grada trebao bi iz industrijskog prijeći u urbani dio grada.

 

Generalni urbanistički plan je opsežan dokument u kojem se navodi i to da bi TEF u Crnici trebao biti kompletno novoizgrađeno područje, dok su Drage u centru Šibenika, te TLM isključeni iz poslovne, proizvodne i gospodarske namjene zbog svoje guste izgrađenosti te bi se o njima trebalo naknadno i detaljno promisliti. 

 

 

Iz kategorije: Vijesti