Datum objave: 05. Rujan 2016

Uskoro počinje 'curiti' rok za provedbu projekta obnove palače Galbiani u Interpretacijski centar 'Civitas Sacra'

Snježana Klarić
Snježana Klarić

S danom 15. rujna tekuće godine počinje teći rok za provedbu projekta obnove palače  Galbiani na Trgu Andrije Medulića u Šibeniku, odnosno njene pretvorebe u interpretacijski centar katedrale sv.  Jakova pod nazivom 'Civitas sacra - Sveti grad'. Nositelj projekta je Šibenska biskupija, za njegovu konačnu realizaciju zadužen je tročlani tim koji predvodi dr. sc.  Duško Radulović iz tvrtke Sensum. 

 

- Nije gotovo. Trebamo odraditi ovo. Imamo 30 mjeseci.  Hvala svima na ovako dobrom projektu i hvala na povjerenju koji ste nam dali da ovaj projekt provedemo kako je napisano, kako je dogovoreno - kazao je Radulović, dodajući da je prvi korak u smjeru realizacije projekta 'izgradnje' interpretacijskog centra, ne muzeja, dogovor sa SAFU-om, a nakon toga ide javna nabava.

 

-  Možda da napomenemo bitnu stavku projekta, a to je restauracija kulturnih dobara. To je izuzetno važna stavka, a u projektu ih je 70. I provedba svih detalja. Ovo se zove integrirani projekt jer Biskupija ne može sve sama bez partnera na projektu, ta neka povezanost  radova i aktivnosti bit će važni za uspješnost projekta. Ovdje ćemo biti, malo ćemo vas ubuduće gnjaviti. Htjet ćemo da se sve zavede. Možda će vas sva ta silna dokumentacija izbezumiti, ali jednostavno, provedba projekta deklarirana je do zadnje lipe. Mora biti jasna, transparentna. Svaki detalje će se provjeriti više puta i jednostavno to izvještavanje koje ide dalje dovest će do toga da projekt bude uspješno proveden. Bog nam pomogao u tome - poručio je Radulović iz Biskupskog dvora gdje je održana prezentacija projekta koji se smatra interpretacijskim centram makar, prema riječima djelatnika kreativne agencije Kocka d.o.o. iz Šibenika zadovoljava sve uvjete da bude registriran kao muzej što nije isključeno u nekom budućem vremenu.

 

Projekt čijem su predstavljanju nazočili svi njegovi autori te sam biskup Tomislav Rogić, kao i partneri koji čine ovaj integrirani projekt , gradonačelnik Željko Burić u ime Grada Šibenika, te Dino Karađole u ime Turističke zajednice grada Šibenika, vrijedan je oko 36 milijuna kuna. Najveći dio, čak 31 miijun kuna odobren je od strane Europskog fonda za regionalni razvoj, a preostali dio osigurat će Šibenska biskupija. 

 

Palača Gabini uskoro će početi dobivati posve nove izgled što se interijera tiče, a interpretacijski centar 'Civitas sacra'  zamišljen je kao spoj multimedijalne prezentacije kulturno - povijesne baštine oslonjene na temeljima stoljetne postojanosti katedrale sv. Jakova na moderan način pa će se tako posjetiteljima centra pokušati približiti ono što prosječan gost grada najčešće ne vidi - kupola katedrale te glasovita krstionica Jurja Dalmatinca.

 

U prizemlju palače, gdje će biti i sam ulaz u Centar,  bit će smještena recepcija, suvenirnica, galerija, tj. prostor za radionice, odnosno prostor za povremene izložbe te kontrolna soba za upravljenje mulitmedijom i sigurnosnim sustavom.

 

- Cijeli kompleks dostupan je ljudima s invaliditetom jer je povezan centralnim liftom koji vodi iz prizemlja na sve etaže, osim na završnu etažu na kojoj se nalazi vanjska terasa restorana. Stubište kao vertikala bit će uređeno kao starinska skela, na način na koji je građena katedrala. na međukatu je prostor s depoom, dva ureda za kustosa, marketing i tajništvo Centra. Moram napomenuti da je cijeli objekt napravljen kao interpretacijski centar, ali po muzejskim standardima.  Zbog kratkog vremena nije se išlo u registraciju muzejske djelatnosti - pojasnio je Barišić.

 

Sve ono što je katedrala sv. Jakova značila kroz povijest za Šibenik, o dolasku Hrvata na mjesto gdje je niknuo Šibenik, te osnivanje Biskupije  samo su dio onog što će se naći u Centru 'Civitas sacra', a evangelistar iz 11. stoljeća jedan je od najvrijednijih predmeta koji će biti izloženi u palači Galbiani.

 

Osim obnove palače i njene adaptacije u Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova, partneri iz projekta, Grad Šibenik i lokalni TZ. odradit će i svoj dio posla pa će tako Grad Šibenik obnoviti već sad postojeći dječji park na obali nasuprot katedrale i opremiti ga novim dječjih igračkama, odnosno spravama za igranje dok će ured lokalnog TZ-a preuzeti postavljanje turističke signalizacije kroz grad kako bi se posjetitelji Krešimirovog grada što lakše snalazili povijesnom jezgrom prateći katedrali kompleks čiji će nedjeljivi dio uskoro postata i Centar 'Civitas sacra'.

 

Projekt Svetog grada ne podrazumjeva, dakle, samo obnovu palače na povijesnom Medulićevom trgu već je riječ o projektu koji će imati pozitivan utjecaj na turističke rezultate, ustvrdio je gradonačelnik Šibenika, Željko Burić.

 

 

Iz kategorije: Vijesti