Datum objave: 24. Kolovoz 2016

Šibenik veliku obljetnicu puštanja u rad javne rasvjete obilježava svjetlosnim spektaklom na moru

Šibenik News
Šibenik News

Projektom 'Light is life' autora Zorana Lučića Luce iza kojeg stoji i Jedriličarski klub Val obilježit će se 121. obljetnica puštanja u rad prve javne rasvjete na izmjeničnu struju u Šibeniku.


Projekt je vrijedan 450 tisuća kuna, uživa podršku Hrvatske elektroprivrede i Javne ustanove Nacionalni park Krka, a svjetlosni spektakl koji je osnova događaja održat će se u nedjelju, 28. kolovoza na sam povijesni datum, u večernjim satima.


Ovo je prvi put da Krešimirov grad velikim projektom obilježava ovaj veliki datum u povijesti grada koji bi trebao prerasti u festival svjetla, a kojim bi se Šibenik trebao brendirati kao grad svijetla i time parirati europskom metropolisu Parizu koji već nosi epitet 'grada svijetla'.


- Želimo pokazati hrvatskoj javnosti i šire da je upravo Šibenik taj grad svijetla, želimo da Šibenik po tome bude prepoznatljiv, želimo postići da kad spomenete Šibenik bilo gdje da to 'grad svijetla' bude prvi klik u glavama – kazao je Željko Burić, gradonačelnik Šibenika, prilikom predstavljanja projekta, dodajući da bi ta svjetlosna posebnost grada trebala biti ono zbog čega će turisti u budućnosti dolaziti u Krešimirov grad.


'Light is life' naziv je projekta čiji su elementi nastali na temelju povijesnih činjenica, a iz glava članova JK Val tijekom posljednja tri mjeseca.

 

- U prvoj fazi bit će postavljena podvodna rasvjeta u dužini od 240 metara od mula Krke do katedrale sv. Jakova. Projekt nosi naziv 'svjetlo je život' jer svi znamo da je život krenuo iz mora i s tim svjetlom pokazat ćemo život mora koji će se vidjet . U daljnjoj fazi postavit ćemo podvodne kamere i monitore koji će to prikazivati. Plan je napraviti još jednu stvar. Kako je projekt dio toga da krećemo prema obnovljivim izvorima energije, tako smo i zamislili da cijela šibenska javna rasvjeta sad bude među prvima koja će biti na obnovljive izvore energije – objasnio je Lučić.

 

Podvodna rasvjeta bit će postavljena na 1,20 metra od dna u razmaku od deset metara, a more će osvijetliti 36 reflektora dometa do 20 metara od obale. Iste večeri, nakon što se ugasi javna rasvjeta, pod posebnim svjetlima naći će se katedrala sv. Jakova, Knežava palača i samostan i crkva sv. Frane, a organizatori mole građane da se pridruže svjetlosnom spektaklu i u tom trenutku upale svjetla svojih mobitela, pametnih telefona pa ako žele za tu prigodu mogu ponijeti i tzv. Baterije.

 

U zabavnom dijelu programa, kako je kazao Dino Karađole, direktor Turističke zajednice grada Šibenika, za potrebe čega je nabavljen ponton ili plutajuća pozornica koja će biti postavljena 30 metara od šibenske rive na lokaciji ispred zgrade Županije, nekadašnje Općine, nastupit će mladi pijanist Borna Erceg uz sopranisticu Jelenu Pletikosu i violončelista Zvonimira Perkovića. Glazbena poslastica za publiku svakako će biti i nastup Četiri tenora.


Cijelo to vrijeme javna rasvjeta bit će ugašena zbog čega će do izražaja doći bijeli ponton i na njemu bijeli glasovir koji je posuđen iz turističkog rezorta, Solaris.


Program obilježavanja 121. obljetnice upotpunit će i sportski program kako i dolikuje gradu sportskih velikana i to međunarodnom noćnom regatom krstaša '3re Match Race Šibenik' Wave sailing centar Šibenik – JK Val Šibenik.


Regata će se voziti ispred šibenske rive, također u mraku, no luka će biti osvjetljena svjetlima sa šibenskih tvrđava. Program počinje u 20.20 sati i budite tamo ili nemojte biti nigdje.

 

Dodajmo i to da je ideja projekta da ovo čemu ćemo svjedočiti u nedjelju preraste u festival svjetla. 

 

Piše: Snježana Klarić
 

Iz kategorije: Vijesti