Datum objave: 23. Kolovoz 2016

Grafičar Vila nezadovoljan odbacivanjem, iz JU Tvrđava kulture Šibenik tvrde: Nije ispunio nijednu stavku Ugovora

Šibenik News
Šibenik News

U srpnju prošle godine, jedan od najboljih hrvatskih akademskih grafičara, Zagrepčanin sa šibenskom adresom, Zvonimir Vila predstavljen je kao nova senzacija u kulturnoj ponudi tvrđave sv. Mihovila u Šibeniku. Radilo se o projektu Hommage Martinu Koluniću Roti, glasovitom šibenskom grafičaru čiji život i djelo sežu daleko u povijest Krešimirovog grada.

 

U ljeto 2016. godine, grafičar Rota primoran je potražiti novi dom svom srednjovjekovnom grafičkom stanu jer ga je, kako sam tvrdi, Javna ustanova 'Tvrđava kulture Šibenik' odbacila bez prethodne najave.

 

Umjesto na tvrđavi gdje se prezentacijom srednjovjekovne grafike savršeno uklapao u povijesni ambijent tvrđave, Vila svojevrsnu turističku atrakciju predstavlja na Gorici.

 

- Službeno je bilo da nema mjesta za mene, ali i to što nisam donosio profit. To je bio problem. Turisti su dolazili. Bio sam iznenađen koliko su voljni gledati taj jedan proces kako se radilo kad nije bilo struje, kako na kraju krajeva grafika nije nastala zbog umjetnosti nego kako bi se čovjeku približila pisana riječ. Bilo je ljudi, bilo je posjećeno i bio sam zadovoljan zato što sam mogao raditi - kazao je nedavno Vila, dodajući da mu je jasno da tvrđava treba zarađivati no da i da jasno vidi kako grad Šibenik ne zna iskoristiti svoje kulturno blago.

 

O navodima da je do prekida suradnje s umjetnikom došlo bez da je Vila prethodno o tome obaviješten upitali smo djelatnike JU 'Tvrđava kulture Šibenik' čiju reakciju prenosimo u cijelosti.

 

- Tvrđava sv. Mihovila (Muzej grada Šibenika) i g. Zvonimir Vila sklopili su tri ugovora u ukupnom trajanju od 3 mjeseca, prema kojem je g. Vili ustupljen prostor izložbene galerije na Tvrđavi sv. Mihovila, uz minimalnu naknadu (u skladu s politikom grada Šibenika prema umjetnicima). Za razliku od g. Vile koji odredbe ugovora nije ispunio, Tvrđava je svoje u potpunosti odradila, osiguravši između ostalog prostor, prijevoz opreme, plaćanje komunalija, promociju, dio likovnog i ostalog materijala (npr. pozivnice, kataloge, deplijane, mape za pakiranje grafika), a nakon isteka ugovora smo g. Vili izašli u susret, te o svom trošku čuvali njegovu opremu i radove i vratili prostor u prvotno stanje (iako je i to bila njegova Ugovorna obveza).



Umjetniku je ostavljena sloboda odabira radnog vremena, cijene i količine produciranih umjetničkih radova, za koje Tvrđava nije dobivala nikakvu dodatnu proviziju. G. Vila je dobio priliku svoj rad predstaviti u mjesecima koji su na Tvrđavi sv. Mihovila najfrekfentniji, odnosno kroz Tvrđavu sv. Mihovila u tom periodu prošlo je 80 000 posjetitelja. Odgovornost za profitabilnost projekta, koja nama za projekte ovakvog tipa ionako nije primarna, nosio je isključivo g. Zvonimir Vila i njegov uloženi rad.


Usprkos nepodmirenim naknadama za korištenje prostora (nijedna obveza iz ugovora nije ispunjena od strane g. Vile), mi smo u konačnici zadovoljni s ostvarenim programom, koji je bio prvi takvog tipa i demonstrirao jedan od načina korištenja prostora Tvrđave sv. Mihovila. Prostor izložbene galerije Tvrđave sv. Mihovila nije zamišljen kao stalni dom isključivo jednog umjetnika, već kao polivalentni prostor, u kojem su ove godine održavane izložbe, filmske matineje te različiti drugi događaji, a u budućnosti će spomenuti prostor udomiti stalni muzejski postav Tvrđave, na čijem se idejnom projektu trenutno radi.



Važno je napomenuti kako je g. Vila je prilikom ugovaranja suradnje obaviješten da ova suradnja nije trajno rješenje već privremeni program koji ima svoj početak i kraj te upravo zato Ugovor o suradnji nije potpisan na duže razdoblje. Slijedom svega navedenog, g. Vilu smo početkom godine usmeno obavijestili da nećemo s njime obnoviti Ugovor o poslovnoj suradnji te da za sezonu 2016. imamo druge planove - objasnili su s Tvrđave.

 

 

Piše: Snježana Klarić

Iz kategorije: Vijesti