Datum objave: 14. Kolovoz 2016

HDZ Knin ostao bez kandidata za sabor zbog samovolje Josipe Rimac?

Diana Ferić
Diana Ferić

Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a javno je odbacio prigovor bivše kninske gradonačelnice Josipe Rimac da na HDZ-ovim listama nema nikoga s područja između Gospića i Sinja, a za to što nema nikoga  iz Knina sama je kriva.

-Iz Gospića je, koliko ja znam, gospodin Milinović, kazao je Plenković i doda: Što se tiče kandidata u IX. izbornoj jedinici, mi smo slijedili prijedloge s terena. HDZ Šibensko-kninske županije proveo je interni proces usuglašavanja kandidata za izborne liste. Nažalost, u tom izboru, koji je sukladan našim pravilima, nije bilo kandidata iz Knina i mi nismo bili u mogućnosti učiniti bilo što protiv odluke županijske organizacije.
Plenković dodatno objasnio se u tom slučaju ne radi o odluci vodstva HDZ-a, nego odluci šibensko – kninske organizacija HDZ-a.
Plenkovićevo objašnjenje, ako su ga mediji u cijelosti i točno prenijeli, u šibensko – kninskom HDZ-u primljene su s odobravanjem, ali uz primjedbu da bi se iz njega moglo zaključiti kako je ŽO HDZ-a Šibensko – kninske županije odgovoran za izostanak kandidata iz Knina na izbornoj listi HDZ-a u 9. izbornoj jedinici što, doznali smo, nije istina. Prema dostupnim informacijama, čiju su vjerodostojnost potvrdili izvori iz šibensko – kninskog HDZ-a, Knin nema kandidata za sabor zbog samovolje bivše kninske gradonačelnice i predsjednice GO HDZ-a Grada Knina Josipe Rimac.
Riječ je, doznajemo, o tome da je Josipa Rimac kao čelnica kninskog HDZ-a tijekom unutarstranačke procedure predlaganja mogućih kandidata HDZ-a iz Knina uklonila sve protukandidate da bi se u konačnici na listi o kojoj se tajno glasovalo na sjednici ŽO HDZ-a Šibensko – kninske županije, našlo samo njeno ime. No, dogodilo se da Josipa Rimac nije dobila dovoljan broj glasova pa je Knin ostao bez svog kandidata na izbornoj listi u 9. izbornoj jedinici. Prema stranačkim aktima GO HDZ-a Grada Knina nije trebao imati samo jedno ime jer oni dozvoljavaju veći broj kandidata u skladu s unutarstranačkom demokratskom procedurom. U šibensko – kninskom HDZ-u upravo se iz Knina očekivao veći broj kandidata s obzirom na to da kninski HDZ ima veliki broj kvalitetnih kadrova kao što su Josip Beg, Tomislav Vrdoljak, Ana Marić, Slaven Ivić, Nikola Blažević.
Visoko pozicionirani članova ŽO HDZ-a Šibensko – kninske županije tvrde da se Josipe Rimac tražilo da se da prilika i drugim kandidatima iz Knina u skladu s konsenzusom županijske organizacije da na izbornoj listi mora biti kandidat iz Knina jer je to jedan od strateških interesa HDZ-a. No, dogodilo se suprotno. GO HDZ-a Grada Knina kandidirao je samo jednog svog člana i to upravo Josipu Rimac koja je kao direktorica izborne kampanje HDZ-a na prošlim izborima sudjelovanja u formiranju izbornih lista i izravnom imenovanju kandidata bez glasovanja u organizacijama HDZ-a na terenu. Većina članova šibensko – kninskog HDZ-a bila je time nezadovoljna pa se o kandidatima za predstojeće izbore odlučivalo kroz demokratsku unutarstranačku proceduru, a glasovanje je bilo tajno. Jedan od ciljeva bilo je i utvrđivanje realnog stanja u šibensko – kninskom HDZ-u i objektivnog rejtinga njegovih dužnosnika i aktivista. Tako se dogodilo da Josipa Rimac kao, kako se tvrdi, samovoljno nametni kandidat GO HDZ-a Grada Knina nije dobila dovoljno glasova da bi došla na izbornu listu HDZ-a u 9. izbornoj jedinici, a Grad Knin, iako ima veliki broj kvalitetnih članova, ostao bez svog kandidata.
Zanimljivo je da je, navodno, iako se o tome u šibensko – kninskom HDZ-u govori otvoreno i bez ustezanja, od Josipe Rimac izravno zatraženo da se, „zbog afera kojima je opterećena“, ali i „neprimjereno razmetljivog ponašanja u javnosti zbog kojeg je postala zvijezdom žutog tiska“, povuče i pomaže svojoj stranci na drukčiji način, ali da to ona nije prihvatila.

Inače, kad smo prije dva dana zatražili izjavu od Josipe Rimac nakon što se uporno nije javljala na telefon i nakon nekoliko SMS poruka odgovorila nam je: „Što se tu ima reći. Rad me odmara!!!!“

U šibensko – kninskom HDZ-u ocjena predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića da je proces usuglašavanja lista HDZ-a bio transparentan zato što su svi prijedlozi kandidata došli s terena, iz županijskih organizacija i zajednica te da se tako došlo do kvalitetnih kandidata i dvije nositeljice lista, u II. i IX. jedinici što je također bitna poruka HDZ-a biračima, prihvaćena je s odobravanje. Na pozitivne reakcije naišla je i odluka da nositeljica izborne liste HDZ-a u IX. izbornoj jedinici bude gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev.

 

 

Iz kategorije: Vijesti