Datum objave: 08. Kolovoz 2016

Zacrvenio se Barešić, šibenski antifašisti poručuju: Ukazivanjem na fašizaciju društva čini se dobro zajednici

Šibenik News
Šibenik News

Zacrvenio se spomenik Miru Barešiću podignut u Dragama. Barešić je, prema najjednostavnijem opisu, onom na Wikipediji, opisan kao hrvatski emigrant, revolucionar i domoljub no upravo s tom biografijom ne slažu se mnogi, a među njima ni članovi Antife Šibenik kao ni njihove kolege iz Murtera za koje kažu da su autori dorađenog spomenika zagovornika Nezavisne države Hrvatske i djela Ante Pavelića. 

 

- Za razliku od Bilica ovo nije nitko iz našeg užeg kruga. No znamo 'umjetnike', drugovi s Murtera. Rekli su nam da su prebojali i ulicu Mile Budaka u Dragama koja je odmah nasuport spomenika - kazali su nam članovi šibenske Antife.

 

U potpisu fotografije spomenika Barešiću, čija su lijeva šaka i nogavica obojane crvenom bojom koja simbolizira krv koju je za života Barešić, inače rođeni Šibenčanin, imao na svojim rukama, stoji da je Barešić bio član opskurne paraustaške organizacije 'Hrvatski narodni odbor',  koja je osnovana 1960. godine u Madridu pod vodstvom zločinca Maksa Luburića, koji je ubio narodnog heroja Vladimira Rolovića borca Lovćenskog partizanskog odreda, 1. proleterske, 1. dalmatinske i 15. majevičke brigade, 17. i 38. istočnobosanske divizije NOVJ. 

 

Hoće li 'umjetnici' biti otkriveni i privedeni zbog uništavanja javnog dobra, vrijeme će pokazati. No jedno je sigurno, imaju podršku istomišljenika.

 

- Rekao bih da se čini dobro zajednici ukazivanjem na fašizaciju društva i da bi trebalo pohvaliti to djelo. Podizanje spomenika teroristi je javno zlo - kažu šibenski antifašisti na mogućnost eventualne kaznene prijave zasad nepoznatih osoba ili jedne koja je obojala ključni dio spomenika.

 

 

Piše: Snježana Klarić

Iz kategorije: Vijesti