Datum objave: 02. Kolovoz 2016

Ekipa Pekasica pobijedila na krapanjskoj regati u ženskom veslanju, bilo je i razočaranih

Diana Ferić
Diana Ferić

Nije bilo lako Ivi Despotu donijeti odluku o tomu koja je od dviju najbržih ekipe krapanjskih veslačica na gajetama ipak pobjedila na večerašnjoj petoj regati u ženskom veaslanju „ U susret Gospi od Anđela“. Ekipu koja je veslala na najvećem i najtežem brodu i koja je zbog toga imala privilegij veslati s četiri vesla i koju su dočekali kao pobjednički ipak je s trona nakon samo nekoliko minuta, odlukom njega kao sudca, skinula ekipa broda „Pekasi“ jer je ocijenjeno da su im na startu nedopušteno presjekle put.

Ekipa Pekasica, koju čine žene s Krapnja iz obitelji čiji je to nadimak, imala je i gorljive navijačice na jednoj barci, a najmlađoj je bilo samo nekoliko mjeseci. Ekipa koja se već smatrala pobjednicima misli da joj je ta titula neregularno oduzeta, ali nam je kazala da će to sportski podnijeti.„Nije točno da smo im mi presjekle put već nas je na tu stranu odnija kurenat“, kazala nam je jedno od njih ne krijući nezadovoljstrvo. S kojom smo god veslačicom pričali, i s onima koje žive na Krapnju  ili pak onima koje žive u Australiji pa samo ljetuju na rodnomn otoku kazale su nam isto - da nisu niti malo vježbale za, kako Krapanjke kažu, voziti brod na vesla jer da im je to u krvi, da su to učile od malen,a sa svojim majkama i bakama. 

„Ovom regatom želimo njegovati sjećanje na to kako se na Krapnju nekad živjelo i kakva je bila uloga krapanjskih žena koje su ustajala u dva sata u jutro, brodima na vesla veslala do polja u Jadrtovcu, Grebaštici, Donjem polju…radila u polju, veslala nazad kući gdje su je čekala djeca , kućni poslovi, vrt. Osim na težak život krapanjskih žena želimo ukazati i na jedan pomalo neobičan običaj, naime na Krapnju je tradicija da žene veslaju, a muškarci stoje na provi ili krmi od broda. Današnjim generacijama tako nešto je nezamislivo. Ali tim činom žene su odavale počast svojim muževima koji su tukli more da bi prehranili obitelj“, ističe Milena Mrartinić, organizatorica te regate.

Program te manifestacije počeo je svečanim otvorenjem izložbe fotografija, Foto klub Šibenik, "Kako smo lani vozile" na kojoj sudjeluju: Nikolina Vuković Stipanićev, Mate Gulin, Željko Krnčević, Boris Stanić, Ana Vlahov,Zdenko Zjačić, Dragan Zrnčević. Potom su pobjedničkom otmu poklonjene Dodjela pehara pobjedničkom timu.Svetin Milutin Mačak & Marin Curavić izveli su pjesmu Veslale su naše mati“, a Siniša Kostelac recital: "Vridne majke, Krapljanke" i "Priko malo mora". Nastupilo je i pjevačko Pjevačko Društvo Marjan-Marjanke. Održana je i modna revija dizajnerice Karmen Herceg koja je inspirana krapanjskom nošnjom i tradicijom, a nosile su je  žene povezane s Krapnjom, a ne manekenke što je imalo posebnu draž.

 

Iz kategorije: Vijesti