Datum objave: 24. Srpanj 2016

FOTO Šeik Abdullah bin Zayed Al Nahyan „težak“ 150 milijardi dolara u Šibeniku i Skradinu

Diana Ferić
Diana Ferić

Saudijski šeik Abdullah bin Zayed Al Nahyan danas je sa svojom jahtom „Pelorus“, jednom od 20 najvećih luksuznih jahti na svijetu, posjetio Šibenik i Skradin. Njegova jahta duga čak 115 metara nakon uplovljavanja u Šibensku luku zadržala se ispred plaže Banj odakle su njeni putnici snimali Šibenik, a mlađi se trudili napraviti što atraktivnije selfije.
Jahta „Pelorus“, po luksuzu i raskoši, gotovo bez konkurencije u svijetu izgrađena je 2003. godine u brodogradilištu Lurssen u Bremenu. Dizajnirao ju je Tim Heywood, a gradnju je naručio jedan saudijski biznismen no odmah nakon porinuća kupio ju je ruski milijarder Roman Abramovič. Jahta je izgrađena tako da njenom vlasniku osim maksimalnog komfora pruža potpuno privatnost i apsolutnu sigurnost. 2005. godine Roman Abramovič je jahtu „Pelorus“ dao na uporabu Franku Lampardju i Johnu Terryju, najboljim igračima engleskog nogometnog kluba.
Nakon razvoda od Romana Abramoviča „Pelarus“ je 2009. godine u brakorazvodnoj parnici pripao njegovoj bivšoj supruzi Irini Abramovič, a ona ju je 2011. godini prodala za 300 000 000 dolara Davidu Geffenu američkom filmskom i kazališnom producentu, jednom od najbogatijih ljudi u svjetskoj industriji zabave. Njegova imovina procjenjuje se na neto vrijednost od oko 5 milijardi dolara.
Griffen je jahtu prošle godine prodao šeiku Abdullahu bin Zayedenu bin Sultanu Al Nahyanu, jministru vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata. Njegov otac Zayed bin Sultan Al Nahyan bio je emir Abu Dhabiju i osnivač Ujedinjenih Arapskih Emirata. Sheikh Abdullah bin Zayed ranije je bio ministar informiranja i kulture te predsjedavajući Emirates Media Incorporated, predsjednik UAE nogometnog saveza i podtajnik Ministarstva informiranja i kulture. Njegovo bogatstvo, prema procjenama financijskih stručnjaka, ima neto vrijednost od oko 150 milijardi dolara.
Super jahta „Pelarus“ trebala je, nakon posjeta Skradinu, noć provesti na Prukljanskom jezeru.


  

Iz kategorije: Vijesti