Datum objave: 20. Srpanj 2016

Gradsko vijeće o uređenju obale u Docu i mandročima:Dvosmjerna prometnica ne isključuje pješačku zonu

Diana Ferić
Diana Ferić

Petar Baranović, vijećnik Reformista isprovocirao je svojim pitanjem na Aktualnom satu jutrošnje sjednice Gradskog vijeća grada Šibenika pitanje uređenja pomorskog dobra u Docu. Zanimalo ga je li hoće li mandroč kao zaštićeni dio baštine biti nasut kako bi se omogućio dvosmjerni promet tim dijelom grada te zašto se projekt nije predstavio u javnosti. Kazao je i kako su reakcije građana negativne te da mu se čini da taj projekt kreira županijska vlast i Županijska lučka uprava bez utjecaja gradske vlasti.

 

- Dolac će biti uređen kao pješačka zona, a mandroči zaštićeni. U izradi projekta sudjeluju relevantne nacionalne tvrtke jer malo ih je koji su za to mjerodavni. Županijska lučka uprava i Grad Šibenik odlično surađuju što se vidi i po uređenju lučice Vrnaža sa 600 vezova za brodove domicilnog stanovništva - kazao je gradonačelnik Željko Burić.

 

Projekt je objasnila Marlena Dulibić, pročelnica Upravnog odjela:

 

-Projekt uređenja pomorskog dobra u Docu nametnuo se zbog čestih poplava u kojima je bio i jedan smrtni slučaj. Tvrdilo se da je taj problem nerješiv, ali mi smo ovim projektom pokazali da nije. I danas imamo dvosmjerni promet u Docu koji završava slijepom ulicom. Tako će biti i ubuduće s tim da ćemo cestu na najužem dijelu morati proširiti i nasuti more. Hoće li ta prometnica biti pješačka zona, hoće li neki njezini dijelovi biti rezervirani samo za pješake to je pitanje prometne regulacije koju projekt ne utvrđuje. Prometnice mora biti zbog ljudi koji žive u tom dijelu grada. Što se tiče Županijske lučke uprave ona sada nije nadležna za taj dio pomorskog dobra, ali kada se on uredi i kada to bude luka za otvoreni prijevoz i urede komunalni vezovi to će biti u njihovoj nadležnosti pa zbog toga surađujemo na tom projektu - kazala je Marlena Dulibić i dodala kako će taj projekt biti javnosti predstavljena nakon prihvaćanja GUP –a Grada Šibenika.

 

Vijećnicu s Nezavisne liste Stipe Petrine Iris Ukić Kotarac također je zanimalo kako će biti reguliran promet u Docu, a predložila je da se prometni čepovi koji u Docu nastaju jer turisti u njega zalaze i kamperima može riješiti postavljanjem pneumatskih stupova koje će moći pokrenuti samo oni koji imaju dozvole za prometovanje vozilima kroz Dolac.
 

Iz kategorije: Vijesti