Datum objave: 18. Srpanj 2016

Šibeniku podrška HAZU-a u proslavi 950. obljetnice, predstavljen program rujanskog skupa

Šibenik News
Šibenik News

U atrijumu Muzeja grada Šibenika održano je predstavljanje Međunarodnog znanstvenog skupa pod nazivom '950 godina od prvog spomena Šibenika', a najavili su ga Željko Burić, gradonačelnik Šibenika, dr.sc. Iva Kurelac, s Odsjeka za povijesne znanosti HAZU, dr.sc. Ivica Poljičak, predsjednik Organizacijskog odbora za proslavu 950. obljetnice od prvog pisanog spomena Šibenika te Gojko Lambaša, ravnatelj Muzeja grada Šibenika.

 

Najavljeni znanstveni skup održat će se od 26. do 28. rujna u Gradskoj vijećnici uoči obljetnice Dana grada Šibenika i blagdana sv. Mihovila pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović. Sudjelovat će 34 predavača u 31 izlaganju.

 

U atriju šibenskog Muzeja predstavljena je knjižica sažetaka znanstvenog skupa u izdanju Muzeja grada Šibenika u kojoj su zastupljeni svi znanstvenici, sudionici skupa, te su ukratko pojašnjene teme o kojima će se govoriti na dvodnevnom skupu.

 

Gradonačelnik Željko Burić zahvalio se Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, čelnoj instituciji znanosti u Hrvatskoj, što se priključila proslavi velikog jubileja grada Šibenika.

 

- Što se više približavamo rujnu, zbivanja postaju sve intenzivnija. Tijekom cijele 2016. godine slavimo ovu veliku obljetnicu te treba što više govoriti da je Šibenik najstariji izvorni samorodni grad u Hrvatskoj jer je to vrlo značajno za nacionalnu povijest. Hvala HAZU-u što se odazvao našoj obljetnici te dao vrlo važnu, znanstvenu notu čitavoj organizaciji - poručio je gradonačelnik Burić.

 

Ravnatelj Muzeja grada Šibenika Gojko Lambaša također se zahvalio HAZU-u, a posebice dr.sc. Ivi Kurelac koja je, u suradnji s kustosicom šibenskog muzeja Anitom Travčić, odradila najveći dio organizacije skupa.

 

Ispred HAZU-a, dr.sc. Iva Kurelac s Odsjeka za povijesne znanosti kazala je kako je suradnja na organizaciji ovog znanstvenog skupa očekivani nastavak istraživanja i prijateljstva znanstvenika prema Šibeniku.

 

- Drago mi je što je Šibenik prepoznao važnost uključivanja znanosti u organizaciju programa proslave 950. obljetnice grada Šibenika jer će ta znanstvena komponentna dati jednu dodatnu notu i ostaviti traga za buduće generacije. Najveći znanstveni doprinos bit će taj što će tijekom skupa biti iznesen niz novih spoznaja o povijesti Šibenika. Kronološki će na skupu biti pokrivena sva razdoblja u povijesti razvoja Šibenika, od antike do suvremene povijesti i Domovinskog rata te vjerujemo kako će svatko pronaći nešto za sebe - kazala je Kurelac.

 

Međunarodni znanstveni skup bit će interdisciplinarnog karaktera, međutim, najzastupljenije bit će humanističke znanosti – povijest, povijest umjetnosti, konzervatorstvo, arheologija, filologija...

 

Predsjednik Organizacijskog odbora za proslavu 950. obljetnice od prvog pisanog spomena Šibenika dr.sc. Ivica Poljičak na kraju je najavio kako će iduće 2017. godine biti izdan Zbornik radova sa znanstvenog skupa kao trajni znamen velikog šibenskog jubileja. 

 

- Nas u Šibeniku posebno raduje što se, uz ovaj veliki interes kao grada tvrđava i grada koji se budi, naš grad još uvijek otkriva jer je vrlo interesantan znanstvenicima koji proučavaju povijest -poručio je Poljičak.

Iz kategorije: Vijesti