Datum objave: 08. Srpanj 2016

Spašeni lastani koji su na Meterizama mogli biti sprženi u gnijezdu

Diana Ferić
Diana Ferić

Zahvaljujući velikom srcu Bore Ceronje, radnika šibenske tvrtke Pectus i posredovanju Županijskog radio Šibenika i portala Šibenik News spašene su bebe – lastavice koje su se izlegle u rasvjetnom tijelu jednog kandelabra na Meterizama , a cijelu akciju potaknula je Mladenka Jakšić s Meteriza.

Nije nas obeshrabrio pomalo indolentan  stav Mira Lucića, pročelnika Upravnog odjela za komunalne poslove Grada Šibenika kojega sudbina malih lastavica baš nije previše dirnula i nije pristao na to da se, dok se one ne razviju i ne budu sposobne poletjeti, isključi rasvjetno tijelu u kojem su došle na svijet kako ih ne bi njegova toplina spržila. „Ako su do sada živi, živjet će i dalje. Više im šteti ovo sunce i dnevna temperatura od 35 stupnjeva nego noćna svjetiljka. Ako izdrže do ponedjeljka poslat ćemo tvrtku Pectus da vidi o čemu je riječ“, kazao nam je Miro Lucić, umoran, kako je priznao od brojnih komunalnih problema kojima je danas bio izložen i samo mu je, priznao je, trebala još u petak u 15 sati priča o malim lastanima. No , javili smo se izravno Bori Ceronji, on je odmah otišao na Meterize i isključio to rasvjetno tijelo kako bi male lastavice bile sigurne.

Na taj je slučaj danas upozorila Mladenka Baljkas koja stanuje u blizini tog kandelabra na Meterizama i već tri noći sluša jezivi cijuk malih lastavica iz gnijezda u kandelabru koje ugrožava toplina tog rasvjetnog tijela. Riječ je o rasvjetnom tijelu koje je nije više od mjeseca dana svijetlilo pa je mama lastavica u njemu svila gnijezdo i tu su se izlegli mali lastani. To joj je bilo zgodno mjesto na kojem su bili od svega zaštićeni. No, prije nekoliko dana to je rasvjetno tijelo ponovno zasvijetlilo i ugrozilo lastane. Mladenka Jakšić je dvije noći slušala njihov poziv za pomoć da bi protekle noći utvrdila otkuda dolazi. Cijeli dan se obraćala brojnim institucijama kako bi spasila te ptiće, na kraju je presudila akcija Županijskog radio Šibenika, portala Šibenik News i dobro srce Bore Ceronje.


 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3