Datum objave: 13. Svibanj 2016

Još jedan uspjeh šibenske Gimnazije na natjecanjima iz znanja iz povijesti i to matematičara

Diana Ferić
Diana Ferić

Nagradu za treće mjesto za esej o 1. svjetskom ratu na natječaju Hrvatskog povijesnog portala dobili su učenici 3. a razreda Gimnazije "Antun Vrančić" u Šibenikuu   Mia Grulović i Toni Lovrić, pod vodstvo mentorice, Jasminke Paić, prof. povijesti s tim da prva nagrada nije niti dodjeljena jer je ocijenjeno da članci nemaju sve uvjete da budu znanstveni.

„Pročitala sam natječaj na tom portalu i željela sam animirati naše učenike da se uključe. Najprije sam se obratila maturantima koji to uče u 4. Razredu, ali nije bilo interesa, pa sam animirala trećaše. Budući da je tema uzrok 1.Svjetskog rata, a to seže u 19. stoljeće o kojem oni uče to se moglo povezati i dobila sam dvoje ambicioznih učenika koji su u to krenuli. Moram kazati da se većinu posla obavili oni sami, a ja sam im samo malo usmjeravala. Moram pohvaliti Tonija koji je za esej koristio jedan znanstveni tekst na engleskom jeziku koji kod nas još nije niti preveden“, kazala nam je ponosna prof. Paić.

Dvoje nagrađenih učenika Mia i Toni ističu da ih je tema zaintrigirala, da su konzultirali literaturu koja im je predložena, malo „prosurfali „ te uz stručna mišljena koju su u tim člancima našli dodali i svoja razmišljanja i svoje stavove i to je donijelo rezultat. „Bavili smo se temom 1. svjetskog rata i odjecima u Hrvatskoj u Europi uopće. Koristili smo literaturu iz Knjižnice i s Interneta. Dali smo sve od sebe i drago nam je da su to na Povijesnim portalu prepoznali. Želimo zahvaliti našoj mentorici prof. Paić koja nas je podržavala, ali nam je dala slobodu da samo napišemo ono što želimo, ali i našoj profesorici Hrvatskog jezika Mili Kundajica koja nam je tekst stilski uobličila i lektorirala, ali da ne bi bilo zabune, nagradaje ipak naša“, duhovito su to što su napravili komentirali Mia i Toni. Nagrada će im biti uručena sutra, 14. Svibnja u Zagrebu na Danima povijesti ,„Kliofestu“. Čestitka!
 

Iz kategorije: Vijesti