Datum objave: 12. Svibanj 2016

Veleposlanica Makedonije prvi put u službenom posjetu Šibeniku

Šibenik News
Šibenik News

Veleposlanica Republike Makedonije u Republici Hrvatskoj Nj.E. Daniela Karagjozoska boravila je u gradu Šibeniku gdje su je u Gradskoj upravi primili zamjenik gradonačelnika Nikica Penđer, predsjednik Gradskog vijeća Grada Šibenika Ivica Poljičak i zamjenik župana Zoran Smolić.

 

Sastanku u Uredu gradonačelnika nazočila je i Mirjana Žurić, pročelnica za društvene djelatnosti Grada Šibenika te Dino Karađole, direktor Turističke zajednice Grada Šibenika.


Predsjednik Gradskog vijeća Ivica Poljičak upoznao je veleposlanicu s najvažnijim povijesnim činjenicama koje su vezane uz grad Šibenik, naglasivši da se Šibenik iz industrijskog grada razvija u atraktivnu turističku destinaciju, otvorenu za suradnju s drugim narodima i državama.


Veleposlanica Karagjozoska, koja je danas prvi put u službenoj posjeti Šibeniku predstavila je konkretne prijedloge poboljšanja suradnje Republike Makedonije i Republike Hrvatske, odnosno grada Šibenika.

 

- Obostrano predstavljanje hrvatskih i makedonskih poduzetnika na forumima i sajmovima dobar je model povezivanja i otvaranja međusobne suradnje. Niz hrvatskih robnih marki,p osebno u prehrambenoj industriji je kontinuirano je prisutan na makedonskom tržištu, bez obzira na cjenovno povoljniju konkurenciju. Makedonci su zainteresirani za Jadransko more kao primarnu turističku destinaciju, no problem predstavlja loša cestovna prometna povezanost i skupe zračne linije - rekla je Karagjozoska, dodavši da je interesantan i model povezivanja turističke ponude Hrvatske i Makedonije posjetiteljima iz udaljenih azijskih zemalja.

 

Makedonija koristi jezera kao izvrstan turistički potencijal te razvija manastirski i zdravstveni turizam.
Dobrodošlicu veleposlanici iskazali su i zamjenik gradonačelnika Nikica Penđer te zamjenik župana Zoran Smolić.

 

- Šibenik je turistički biser, a ujedno i grad koji ima što ponuditi investitorima i zato nas posebno veseli vaš interes za šibensko gospodarstvo u smislu razvoja zajedničke suradnje -  rekao je zamjenik gradonačelnika Nikica Penđer.


- Šibensko- kninska županija obiluje prirodnim ljepotama i resursima te vjerujem da postoje gospodarska područja koja mogu rezultirati zajedničkom dobiti Hrvatske i Makedonije - rekao je zamjenik župana Zoran Smolić.


Veleposlanica Karagjozoska sastala se i sa šibenskim gospodarstvenicima i poduzetnicima, kojima je predstavila kretanja u gospodarstvu Makedonije. Na sastanku su, među ostalima, sudjelovali i direktor poduzetničke zone Podi Jakov Terzanović, predsjednik HGK Šibensko- kninske Županije Ivo Soža, Joso Smolić, predsjednik Obrtničke komore Šibensko – kninske županije.

 

Poduzetnici su sastanak ocijenili vrlo konstruktivnim uz prijedlog bratimljenja Obrtničke komore Šibensko- kninske županije s jednim od sličnih udruženja u Makedoniji, a koje bi omogućilo kontakte i eventualno proizvelo međusobnu suradnju.
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3