Datum objave: 26. Travanj 2016

PUNTA RHEI: 120 informacijskih stručnjaka iz 28 zemalja EU boravi u Šibeniku

PUNTA RHEI: 120 informacijskih stručnjaka iz 28 zemalja EU boravi u Šibeniku
Šibenik News
Šibenik News

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju organizator je 49. Međunarodne Panta Rhei konferencije koja okuplja vodeće stručnjake iz svih zemalja članica Europske unije na području informacijskih tehnologija u agencijama za plaćanja. Konferencija će se održati od 27. do 29. travnja u hotelskom naselju Solaris u Šibeniku.

 

Panta Rhei je ICT platforma informatičkih stručnjaka svih agencija za plaćanja iz zemalja članica EU. Svrha te platforme je učinkovita razmjena iskustava, znanja i najboljih praksi u području informacijskih tehnologija u agencijama za plaćanja, s ciljem unapređenja administracije fondova u okviru Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije.

 

U radnoj grupi Panta Rhei sudjeluju i predstavnici Europske komisije, Europskog revizorskog suda te zemlje kandidati za članstvo u EU.

 

Prva Panta Rhei konferencija je održana 1992. u vrijeme kad je EU imala 12 članica i od tada se redovno održava (dvaput godišnje) u nekoj od zemalja članica EU. Hrvatski stručnjaci iz Agencije za plaćanja sudjeluju na ovim konferencijama od 2008. godine.

 

Tajništvo Panta Rhei iskazalo je povjerenje Republici Hrvatskoj i na zadnjoj sjednici Upravnog odbora u Berlinu prošle godine prihvatilo Hrvatsku kao novu državu članicu EU za domaćina ove trodnevne konferencije.

 

Organizaciju konferencije provela je hrvatska Agencija za plaćanja u poljoprivredi, a trošak konferencije u iznosu od 40.000 eura financira tajništvo Panta Rhei (trenutno je ono u španjolskoj Agenciji za plaćanja).

 

Na trodnevnoj konferenciji sudjelovat će 120 informacijskih stručnjaka iz 28 zemalja članica EU za koje će se održati niz zanimljivih stručnih radionica vezanih uz najnovija softverska rješenja u administriranju poljoprivrednih fondova. Između ostalog, razgovarat će se o novim geo-prostornim aplikacijama te upotrebi dronova u kontrolnim aktivnostima agencija za plaćanja.

 

- Očekujemo da će ova konferencija doprinijeti unapređenju suradnje, daljnjem umrežavanju ICT stručnjaka i stvaranju novih rješenja za što učinkovitiju provedbu EU fondova namijenjenih poljoprivredi.
Kako bismo ovom prilikom promovirali i turistički potencijal hrvatske obale, sudionicima konferencije organizirat će se izlet brodom po šibenskom arhipelagu i posjet muzeju inovatora svjetskog glasa - Fausta Vrančića na otoku Prviću -poručuju iz organizacije Punta Rhei konferenciji. 

 

 

 

 

Naslovna fotografija:ilustracija

Iz kategorije: Vijesti