Datum objave: 25. Travanj 2016

Šibensko - australski susret u Krešimirovom gradu povodom povijesnog ANZAC Dana

Šibensko - australski susret u Krešimirovom gradu povodom povijesnog ANZAC Dana
Šibenik News
Šibenik News

Gradonačelnik Željko Burić i zamjenik župana Zoran Smolić u Uredu gradonačelnika primili su danas veleposlanicu Australije Nj. E. Susan Cox koja boravi u Šibeniku u povodu održavanja Anzac Dana i manifestacije ' Dani Australije u Šibeniku' o čemu smo nedavno pisali.

 

- Počašćeni smo što se Anzac Dan po prvi put održava upravo u našem gradu, uz kulturnu razmjenu Hrvatske i Australije, čiji su stanovnici sve češći posjetitelji hrvatske obale. Velik broj Hrvata je našao svoj dom upravo u Australiji, što daje još intimniji značaj ovim poveznicama - rekao je gradonačelnik Burić, predstavivši ovom prigodom i najznačajnije gradske projekte.

 

- Osobito mi je zadovoljstvo predstaviti vam program Anzac Dana, drugog najvećeg australskog praznika čiji se sadržaji po prvi put odvijaju izvan Zagreba. Komemoracijska misa održat će se danas u katedrali sv. Jakova u znak sjećanja na sve one koji su dali živote služeći domovini. 'Dani Australije u Šibeniku' obuhvatit će posjet iskopima na Bribirskoj Glavici na kojem projektu sudjeluju i studenti iz Macqarie, Sveučilišta Sydney, te kulturnim aktivnostima u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića gdje će biti otvorena izložba fotografija te prikazan dugometražni australski film. Veleposlanstvo Australije pripremilo je i donaciju kolekcije australskih knjiga Gradskoj knjižnici -  rekla je veleposlanica Susan Cox, dodajući i da su u Šibeniku zaista vidljive pozitivne promjene, te da grad privlači pažnju australskih investitora.

 

Zamjenik župana Zoran Smolić također je iskazao dobrodošlicu veleposlanici te je predstavio potencijale i prirodne resurse Šibensko- kninske županije.


Anzac Dan svake godine od 25.travnja 1915.g. obilježavaju Australci i Novozelanđani u zemlji i inozemstvu kako bi odali počast pripadnicima australskih i novozelandskih vojnih snaga koji su dali svoje živote na Galipolju te svim ostalim mladićima i djevojkama koji su izgubili živote služeći domovini u ratu ili nakon njega.


ANZAC je posvećen i pripadnicima obrambenih snaga koji su još uvijek u aktivnoj službi, a sam naziv je nadišao konkretno značenje dobivši svoju duhovnu dimenziju i postavši inspiracija koja je utjelovila vrline kao što su hrabrost, disciplina, žrtva i prijateljstvo.
 

Iz kategorije: Vijesti