Datum objave: 04. Travanj 2016

GLAS NARODA: Šibenčani uglavnom za eskalator Dolac - sv. Mihovil, ali uz dozu opreza

GLAS NARODA: Šibenčani uglavnom za eskalator Dolac - sv. Mihovil, ali uz dozu opreza
Šibenik News
Šibenik News

Nakon što je prošlog tjedna poznati arhitekt Nikola Bašić u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice 'Juraj Šižgorić' iznio svoje viđenje rješenja tzv. problema povezanosti starih gradskih četvrti, odnosno Doca s tvrđavama, sad gradonačelnik Željko Burić putem društvenih mreža ispituje puls građana na istu temu.

 

- Eskalator u Docu. Volio bih čuti Vaše mišljenje. Meni ovo izgleda predivno - piše gradonačelnik uz video šibenskog sustava alternativnog javnog prometa - eskalator Dolac - Sv. Mihovil. Riječ je o postu koji je izazvao preko 80 kometara, 50 dijeljenja te zaslužio nekoliko 'likeova', 'wowoanja' i 'ljubavi'.

 

Tako Marko Grbelja, inače poznat konzervator/restaurator komentira postom koji stane u manji tekst, pa kaže: 

- Činjenica je da se prolaz, što god se odlučilo, mora očistiti i konzervirati u zatečenom stanju i eventualno ukloniti recentne nagrđujuće nadogradnje, te prezentirati sbe povijesne zanimljive slojeve. Nakon toga ostaje samo pitanje kakve stube postaviti jer izvorne nisu sačuvane u količini da se rekontruiraju nadomjestcima.

 

Rekonstrukcija starog izgleda se rijetko izvodi ako je kolicina sačuvanog ispod 60 %. Dalje, stube su konstantno bile nadomještane što kombinacijom stijena, kamena, zemlje, hrastovih greda... Tragovi tih dijelova se moraju sačuvati i zaštiti bez betoniranja. Svaka novogradnja (interpolacija) koja ide na to, pa i ove stube moraju biti uklonjive, podignute na samonosivu platformu, te montirane bez da na bilo koji način zadiru u izvorne tragove stuba, a izvorni tragovi stuba dokumentirani na najvrhunskiji način s velikom i lakom mogućnošći vraćanja prolaza u zidini u posotjeće zatečeno konzervirano stanje.

 

Kao građanin sam za elevator koji poštuje ova pravila i kao zanimljivi spoj novog u starom, a kao restaurator-konzrevator sam vrlo oprezan i smatram da bi ukoliko se odlučite na provedbu ovog projekta trebali uz postojeće angažirati stručni tim, ne samo hrvatskih nego i evropskih stručnjaka da prati svaki svaku etapu u izvedbi, a koja bi bila maksimalno transparentna i prema građanima i cjelokupnoj struci (povjesničarima, konzervatorima, arhitektima, restauratorima i turističkim djelatnicima) - završava.

 

 

Luka Baljkas komentira, pak, riječima - Pohvale na ambiciji, ali nekako bi mi eskalator pokvario starinski dojam Doca. Možda bi te šolde bilo pametnije uložit negdje drugdje, ili barem na drugi način ako su namijenjeni za Dolac.

 

Ni ravnatelj OŠ Juraj Dalmatinac, Natko Duvnjak nije ostao bez komentara te piše -  Više nego izvrsno, odlična interpolacija starog i novog! A komentari da stari bedemi i eskalatori ne idu zajedno padaju već na primjeru npr. Peruggie!

 

Miro Vučenović komentira - Vrlo atraktivan spoj klasike i modernog koji se u raznim svjetskim klasičnim destinacijama višekratno pokazao kao avangardna uspješnica. Držim da moderna, štoviše, čak pomalo futuristicna izvedba kontrastom jos vise potencira ljepotu klasike, zidina, povijesne arhitekture satkane i dodatno naglašene modernizmom. Ni Dali to ne bi bolje složio. Apropo teze da je bolje rješenje sa kamenim skalama, tija bi napomenut da se često busamo da imamo više skala od Dubrovnika.

Htjedoh reci da imamo i više nego dovoljno prekrasnih zaninljivih staza prema tvrđavi sa originalnim, starim kamenim skalama prošaranim sadržajima, vrtovima i sl. Uostalom te kamene skale koje pariraju elevatoru ionako bi bile nove, moderne a glumile bi da su to sto nisu, pa bi tim upadljivo nasilnim pokušajem uklapanja bile daleko nesretnije rjesenje. Ovako je to potpuno otvoren, prekrasan spoj klasike i suvremenosti. Elevetor, svakako DA.

 

Josip Ban, pak, veli - Ostavite se šminke , zaustavite demografsku propast grada i dajte ljudima posao. Koliko ljudi ste zadržali u gradu sa tim tvrđavama? Infrastrukturno ušminkavanje trebala bi biti jedna popratna pojava i usputna djelatnost, a ne glavna i jedina.

 

S druge strane, o tzv. brzoj traci u srednjovjekovnoj utvrdi pisao je i novinar Saša Šimpraga za novinu Zarez. Tekst je prenio portal pogledaj.to, a o čemu se točno radi i zašto Šimpraga za razliku od brojnih Šibenčana ne diže palac gore za eskalator Dolac - Sv. Mihovil pročitajte - ovdje

 

 

Iz kategorije: Vijesti