Datum objave: 08. Siječanj 2016

Gradu Šibeniku više od milijun i pol kuna za projekt uređenja tvrđave Barone

Šibenik News
Šibenik News

Iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini Gradu Šibeniku dodijeljeno je bespovratnih 1.597.760,20 kuna za provedbu projekta „Barone – otkrivanje bogate prošlosti-put prema uspješnoj budućnosti“, odnosno uređenja i druge šibenske tvrđave – tvrđave Barone.

- Podrška Državnog proračuna u provedbi projekata na lokalnoj razini od iznimne je važnosti, pa i onda kada je riječ o projektima koji se financiraju sredstvima EU. Šibenik je među vodećim gradovima u Hrvatskoj upravo po „povlačenju“ sredstava EU, no da biste se za sredstva mogli boriti najvažnije je imati dobro pripremljen i samoodrživ projekt i naravno, tim ljudi koji će ga provoditi. Šibenik sve to ima i ova sredstva Ministarstva su upravo potvrda našeg kvalitetnog rada - kazao je gradonačelnik Željko Burić.

 

U OKVIRU PROGRAMSKOG RAZDOBLJA

 

Fond predstavlja izravnu pomoć u sufinanciranju vlastitog udjela korisnicima kojima su dodijeljena EU sredstva u okviru programskih razdoblja 2007. – 2013. te 2014. – 2020. Procijenjena godišnja vrijednost Fonda je oko 150 milijuna kuna.

- Prijavili smo se za sredstva Fonda i ovih cca 1,6 milijuna kuna, što je i najviši mogući odobreni iznos koji se mogao „povući“, je 60% udjela Grada Šibenika u financiranju radova na tvrđavi Barone, odnosno 60% od 385.645,00 € kolika je financijska obveza Grada Šibenika u projektu. Naime, rekonstrukcija tvrđave je procijenjena na 1.385.645,00 €, od kojih EU projekt sufinancira s milijun EURa. Sredstvima Fonda mogu se sufinancirati svi troškovi utvrđeni ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava -  kazao je Matija Bumbak, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika.

Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini osnovan je s ciljem pomoći općinama, gradovima i županijama u povećanju korištenja sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, ali i s ciljem jačanja njihove konkurentnosti.

 

POSEBNA ATRAKCIJA

 

Uređenje tvrđave Barone uključuje restauraciju, revitalizaciju i održivo korištenje ovog spomenika kulturne baštine, te stvaranje atraktivnog izletničkog lokalitet. Na tvrđavi Barone će se nalaziti visokotehnološki muzej koji koristi augmented reality tehnologiju (u slobodnom prijevodu - tehnologiju „proširene stvarnosti“) za prezentaciju „postava“. Tako posjetitelji putem smart-phonea, tableta (ili u budućnosti AR naočala) mogu promatrati i istraživati sadržaje iz bogate šibenske povijesti.

Posebna atrakcija bit će pogled s vidikovca na panoramu Šibenika kakav je bio u 17. stoljeću. Tvrđava se obnovlja, bedemi su sanirani i nadograđeni kako bi se što više približili izvornom obliku te kako bi se spriječilo dalje propadanje. Na mjestu ruševnog objekta izgrađen je novi koji će biti podijeljen na gastro – kulturni dio, suvenirnicu, lounge zonu i sanitarni čvor. Objekt je ostakljen kako bi zadržao funkciju vidikovca. Uz sami objekt, iskorišten je prirodni pad terena i sagrađen amfiteatar za manje manifestacije i predavanja kapaciteta do 100 posjetitelja. U zapadnom kutu tvrđave uređeno je i dječje igralište. 

 

Iz kategorije: Vijesti