Datum objave: 23. Prosinac 2015

U đardinu se postavlja petmetarski sat koji će odbrojavati 950. godišnjicu postojanja Šibenika

Šibenik News
Šibenik News

 

Pet metara širok sat koji će simbolički odbrojavati 950. godinu službenog postojanja grada, a koja se bilježi prvim pisanim spomenom Šibenika na Božić 1066. godine, postavit će sutra, na Badnji dan, 24. prosinca, s početkom u 12.30 sati, kod fontane u Perivoju Roberta Visianija gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Šibenika dr.sc. Ivica Poljičak, ujedno i predsjednik Inicijativnog odbora za obilježavanje 950. obljetnice prvog spomena Šibenika.

Na tom najvećem gradskom satu istaknuti su događaji i osobe koji su sastavni dio identiteta grada i koji su upisani u kolektivnu memoriju Šibenčana. Početnom i završnom točkom sata- 1066. i 2016.godinom - svojevrsni vremenski kotač ima objediniti svu bogatu prošlost i na nju podsjećati svakog dana 950. rođendana Grada Šibenika.

Nakon predstavljanja sata i na njemu sažete povijesti grada, gradonačelnik Željko Burić uručit će zahvalnice svima koji su doprinijeli realizaciji ovogodišnjeg Adventa – učenicima Srednje strukovne škole koji su izradili adventske kućice i gradskim vrtićima koji su ručno rađenim ukrasima uljepšali perivoj. Direktor Turističke zajednice grada Šibenika, Dino Karađole gradonačelniku će se pridružiti u proglašenju dobitnika Božićnog medenjaka, nove nagrade u organizaciji Grada Šibenika i Turističke zajednice Grada Šibenika za najljepše ukrašen izlog, vrt, balkon ili okućnicu, koja vrijednim novčanim nagradama u zadatak ima motivirati individualne doprinose u ukrašavanju privatnih i javnih površina.

Obilježavanje gradskog jubileja najavljeno je već adventskim programom nazvanim 950a u Docu – Budi u Šibeniku 2016. čija se glavnina odvija upravo u perivoju Roberta Visianija, a novi nazivi za tri etaže perivoja – Tvrđavica, Kod sata i Kraljev dvor svojom simbolikom aludiraju upravo na Božić 1066. kada je kralj Petar Krešimir IV na tvrđavi sv. Mihovila, iz koje je grad i rođen, uputio darovnicu s prvim pisanim spomenom grada.

Stari hrvatski kraljevski grad bogate kulturne i povijesne baštine, grad kojeg kupa Krka koliko i Jadransko more, nad kojim bdiju njegove četiri tvrđave čuvarice i nakon 950 godina živi životom mladića i dokazuje da u njemu zaista vrijedi biti.
 

Iz kategorije: Vijesti